De specialist in muziekinstrumenten
Home » Blog » Verzoeknummers: een tool om jouw gasten een geweldige avond te bezorgen!

Verzoeknummers: een tool om jouw gasten een geweldige avond te bezorgen!

Verzoeknummers zijn bijna onmisbaar op een gelegenheid. Een verzoeknummer is letterlijk het verzoeken van een specifiek nummer, om er bijvoorbeeld een bepaald danspasje op uit te voeren. Voor een gastheer/-dame is het een fijn idee als gasten muziekvoorkeuren kunnen doorgeven, en daardoor optimaal van het feest kunnen genieten. Hier wat feiten over verzoeknummers.

Verzoeknummers: een tool zodat iedereen het naar zijn of haar zin heeft

Als jij een feestje organiseert, boek je wellicht een muzikaal duo, band of dj dat/die vaak in staat is om verzoeknummers ten gehore te brengen. Niets creëert meer sfeer dan muziek op een gelegenheid. Dit kan rustige muziek zijn, op de achtergrond van bijvoorbeeld een ceremonie. Maar mensen kiezen ook voor muziek om de gasten op hun feest te laten dansen. Denk aan een band die de grootste hits aller tijden speelt of een dj die hits en populaire platen draait.

Muziek is erg breed en er is voor ieder wat wils. Dat is fijn, maar tegelijkertijd is het ook lastig. Want was nou als jij een gemêleerd publiek op je gelegenheid ontvangt? Om het iedereen naar de zin te maken, zijn verzoeknummers een uitkomst. Gasten kunnen bij de muzikant een verzoeknummer aanvragen, waardoor zij of hij een song hoort dat hen bevalt. Op die manier beleven zij veel plezier op jouw gelegenheid.

Hoe vraag je verzoeknummers aan?

Je kan natuurlijk letterlijk naar de dj toelopen en vragen of hij later een bepaald nummer voor je kan draaien. Maar aangezien je de dj toch wel stoort tijdens zijn/haar werk en hij/zij het kan vergeten, zijn er meerdere manieren om een verzoeknummer aan te vragen. Als jij een flirt bent, is het natuurlijk leuk om op de dj af te stappen, maar het is laagdrempeliger om op de volgende manieren verzoeknummers in te dienen:

  • Sommige mensen leggen lege kaartjes en pennen in de feestzaal neer, waar gasten hun verzoeknummer op kunnen schrijven. Deze verzamelt de gastheer/-dame en brengt deze kaartjes vervolgens naar de dj.
  • Sommige dj’s/bands werken met een map die bij de dj booth ligt. In deze map staan alle nummers die binnen het repertoire van de dj/band liggen. Jij kan aanvinken welk nummer je graag wilt horen. Op deze manier weet je meteen of het haalbaar is voor de muzikant om jouw nummer ten gehore te brengen.
  • Een gastheer/-dame kan ook bij de uitnodiging van de gelegenheid een RSVP voegen. Op die manier is het al voor het evenement bekend welke nummers de gasten willen horen en kan de muzikant zich er ook nog eens goed op voorbereiden.

Waarom wordt mijn verzoeknummer niet (meteen) gedraaid?

Hoewel de muzikanten echt wel hun best doen om een verzoeknummers te draaien, lukt het niet altijd (meteen). Soms moet je gewoon even geduld hebben om jouw nummer naar keuze te horen. Soms moet je echter wel lang wachten. Dit kan te maken hebben met de volgende oorzaken:

  • Het nummer is al gedraaid, maar jij was net naar het toilet of je stond buiten te roken (tip: vraag de dj om om te roepen voor wie het nummer is bedoeld. Mensen zullen als een speer de dansvloer op rennen).
    Meerdere keren een nummer draaien binnen een korte tijd is echt ‘not done‘ onder muzikanten. Het kan zijn dat jij een nummer hebt aangevraagd dat net voorbij is gekomen.
  • De gastheer-/dame van het feest heeft mogelijk een lijst doorgegeven met nummers die zij absoluut niet willen horen. Ja, ze willen dat hun gasten zich vermaken, maar ja, het blijft toch ook hun feest waar zij ook willen genieten. Nummers die zij verschrikkelijk vinden kunnen ze dan ook uitsluiten.
  • Last but not least: verzoeknummers moeten passen tussen de nummers die de muzikant voor ogen heeft om een sfeer op te bouwen. Muzikanten spelen meerdere sets en er zit een logica in, in hoe deze zijn opgebouwd. Muzikanten willen een bepaalde sfeer en vibe in het publiek creëren en een bepaald nummer kan deze opbouw verstoren. Denk er bijvoorbeeld aan: een DJ begint met het draaien van muziek van Johnny Logan om op te schuifelen en is met muziek van ABBA onderweg naar een dansvloer waar de voetjes van de vloer gaan. Als jij dan de rustige muziek van Danny Vera aanvraagt, vlak voordat de dj ‘Give me, Give me’ wilt draaien, snapt het publiek niet meer in welke vibe ze zitten.

Hoe dan ook, de meeste artiesten vinden spelen het leukste en presteren het beste als het publiek zich vermaakt. De energie in de zaal geeft de muzikanten immers ook energie. Het is voor een muzikant lastig spelen als het publiek ongelukkig voor zich uitstaart. En het publiek vermaakt zich het beste als zij nummers hoort die ze leuk vinden. Oftewel, de muzikant zal altijd zijn/haar best doen om aan de verzoekwensen te voldoen.