De specialist in muziekinstrumenten
Home » DJ Software » DAW Digital Audio Workstation

DAW Digital Audio Workstation

DAW

DAW - Digital Audio Workstation software

DAW , wat een afkorting is van Digital Audio Workstation (DAW), is een audio bewerkings- en montage programma in de vorm van software. Deze software draait op een PC of Mac, en is een programma gemaakt voor het opnemen, aanpassen en afspelen van digitale audio. 

Deze software is het belangrijkste gereedschap in een  digitale muziekstudio, zowel in opnamestudio's en studio's van (DJ) producers en thuismuzikanten.

Ook kun je hiermee audio programma's voor de radio of TV mee maken voor bijvoorbeeld een film of reclamespotje.

FL Studio Signature bundle

Gehele DAW collectie

 • Vele uitvoeringen en licentie soorten 
 • Mac OS & Windows
 • Vaak direct downloaden en spelen
 • Prijs vanaf € 30,- 

Wat kun je doen met een DAW

Met behulp van samples en virtuele instrumenten, loops en vele soorten geluidsfragmenten kun je een muziek, beat of compilatie maken. Denk hierbij aan elektronische muziek gemaakt door DJ's, zoals techno en EDM (Electronic Dance Music).

Je kunt muziek opnemen via de line-in van je computer, deze bewerken in de DAW software en hier vervolgens een muzieknummer mee maken. Of je begint van scratch en je bouwt een nummer helemaal op met meerdere sporen die elk hun eigen geluid inbrengen in het nummer.

Het omgaan met DAW lijkt in eerste instantie heel moeilijk. Echter als je wat experimenteert en wat youtube instructie videos bekijkt zul je al snel de basis toepassingen kunnen uitvoeren.

In principe klinken de diverse DAW's allemaal redelijk hetzelfde. Er zit vaak wel verschil in de kwaliteit van de plugins die er bijgeleverd worden. Deze plugins zorgen voor speciale  effecten en virtuele toegevoegde instrumenten.

Wil je een compleet professioneel klinkend muzieknummer, kies dan voor een uitgebreide DAW die geleverd wordt met veel inbegrepen effecten en bijgeleverde instrumenten.

Als je alleen wat eenvoudig muziek of geluid wil bewerken, dan is een basi DAW ruim voldoende om alle bewerkingen te doen die je nodig hebt. Ook dan zal het uitstekend klinken!

In dit artikel gaan we dieper in op de 8 meeste gangbare en populaire DAW's die online verkrijgbaar zijn.

Wat is de beste DAW voor beginners?

Als je net begint wil je een niet te moeilijke DAW en mag deze zeker niet teveel kosten.

Deze DAW’s hebben allemaal een eenvoudige instap versie en zijn goed betaalbaar:

Reason 12
- Magix Acid Music Maker


De wat duurdere pakketten hebben soms een instapversie, en anders kies je voor de volledige pro versie, welke uiteraard wat duurder is:

- FL Studio Producer
-
Steinberg Cubase
-
Ableton Live
-
Presonus
-
Avid Pro Tools

Later kun je dan altijd nog uitbreiden naar de professionele versie van die DAW, of je koopt er geavanceerde plugins bij.

Het kost altijd tijd om een DAW goed onder de knie te krijgen, dit kost tijd en geduld maar het hoort er nu eenmaal bij.
Je zult vanzelf ontdekken dat zelfs de basisfunctionaliteit van een zeer uitgebreide DAW eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is als je dacht. Gewoon blijven oefenen en proberen is de beste remedie. Door fouten leer je alleen maar en uiteindelijk gaat het steeds beter. Laat je dus niet afschrikken door de vele knopjes en instellingen in een DAW. Je kunt het beste gewoon beginnen en de tutorials die er vaak bij zitten goed doornemen. Dan komt het vanzelf.

FL Studio Signature bundle

Gehele DAW collectie

 • Vele uitvoeringen en licentie soorten 
 • Mac OS & Windows
 • Vaak direct downloaden en spelen
 • Prijs vanaf € 30,- 

DAW voor Mac of Windows?

De meeste DAW’s werken op Windows en Mac. Uitzondering uit dit lijstje is Magic Acid Pro en Mixcraft, deze werken nu nog alleen op Windows. We zullen bij de beschrijving van de diverse DAW's aangeven of deze voor MAC of Windows of allebei geschikt is.

DAW en de muziekstijl

Er zijn in t algemeen twee soorten DAW’s: de allround DAW en de DAW die meer geschikt is voor een bepaald muziek genre.

Voorbeelden van all round DAW’s zijn Pro Tools en Cubase.

DAW’s die ook voor bepaalde genres goed geschikt zijn zijn bijvoorbeeld:

- Ableton Live vooral gericht op op loops gebaseerde elektronische muziekproductie
- FL Studio (Fruity Loops)
- Reason 11

We hebben de meest populaire DAW's voor je op een rijtje gezet. Het beste is om alles even goed te bekijken en zelf een keuze te maken, afhankelijk van je budget en je wensen. We helpen je wel een stuk op weg met je keuze. Alle DAW's die we hier bespreken zijn verkrijgbaar in de vorm van een download, zodat je direct na aanschaf kunt beginnen met het produceren van je eigen muziek.


De grootste collectie DAW software

Ben je op zoek naar iets heel anders, of juist iets speciaals? Bekijk dan de gehele collectie DAW sofware en kies zelf op je gemak de beste DAW uit de lijst.

FL Studio Signature bundle

Gehele DAW collectie

 • Vele uitvoeringen en licentie soorten 
 • Mac OS & Windows
 • Vaak direct downloaden en spelen
 • Prijs vanaf € 30,-