DAW Digital Audio Workstation

DAW

DAW - Digital Audio Workstation software

DAW , wat een afkorting is van Digital Audio Workstation (DAW), is een audio bewerkings- en montage programma in de vorm van software. Deze software draait op een PC of Mac, en is een programma gemaakt voor het opnemen, aanpassen en afspelen van digitale audio. 

Deze software is het belangrijkste gereedschap in een  digitale muziekstudio, zowel in opnamestudio's en studio's van (DJ) producers en thuismuzikanten.

Ook kun je hiermee audio programma's voor de radio of TV mee maken voor bijvoorbeeld een film of reclamespotje.

Wat kun je doen met een DAW

Met behulp van samples en virtuele instrumenten, loops en vele soorten geluidsfragmenten kun je een muziek, beat of compilatie maken. Denk hierbij aan elektronische muziek gemaakt door DJ's, zoals techno en EDM (Electronic Dance Music).

Je kunt muziek opnemen via de line-in van je computer, deze bewerken in de DAW software en hier vervolgens een muzieknummer mee maken. Of je begint van scratch en je bouwt een nummer helemaal op met meerdere sporen die elk hun eigen geluid inbrengen in het nummer.

Het omgaan met DAW lijkt in eerste instantie heel moeilijk. Echter als je wat experimenteert en wat youtube instructie videos bekijkt zul je al snel de basis toepassingen kunnen uitvoeren.

In principe klinken de diverse DAW's allemaal redelijk hetzelfde. Er zit vaak wel verschil in de kwaliteit van de plugins die er bijgeleverd worden. Deze plugins zorgen voor speciale  effecten en virtuele toegevoegde instrumenten.

Wil je een compleet professioneel klinkend muzieknummer, kies dan voor een uitgebreide DAW die geleverd wordt met veel inbegrepen effecten en bijgeleverde instrumenten.

Als je alleen wat eenvoudig muziek of geluid wil bewerken, dan is een basi DAW ruim voldoende om alle bewerkingen te doen die je nodig hebt. Ook dan zal het uitstekend klinken!

In dit artikel gaan we dieper in op de 8 meeste gangbare en populaire DAW's die online verkrijgbaar zijn.

Wat is de beste DAW voor beginners?

Als je net begint wil je een niet te moeilijke DAW en mag deze zeker niet teveel kosten.

Deze DAW’s hebben allemaal een eenvoudige instap versie en zijn goed betaalbaar:

Reason 11
-
Acoustica Mixcraft
- Magix Acid Music Maker


De wat duurdere pakketten hebben soms een instapversie, en anders kies je voor de volledige pro versie, welke uiteraard wat duurder is:

- FL Studio Producer
-
Steinberg Cubase
-
Ableton Live
-
Presonus
-
Avid Pro Tools

Later kun je dan altijd nog uitbreiden naar de professionele versie van die DAW, of je koopt er geavanceerde plugins bij.

Het kost altijd tijd om een DAW goed onder de knie te krijgen, dit kost tijd en geduld maar het hoort er nu eenmaal bij.
Je zult vanzelf ontdekken dat zelfs de basisfunctionaliteit van een zeer uitgebreide DAW eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is als je dacht. Gewoon blijven oefenen en proberen is de beste remedie. Door fouten leer je alleen maar en uiteindelijk gaat het steeds beter. Laat je dus niet afschrikken door de vele knopjes en instellingen in een DAW. Je kunt het beste gewoon beginnen en de tutorials die er vaak bij zitten goed doornemen. Dan komt het vanzelf.

DAW voor Mac of Windows?

De meeste DAW’s werken op Windows en Mac. Uitzondering uit dit lijstje is Magic Acid Pro en Mixcraft, deze werken nu nog alleen op Windows. We zullen bij de beschrijving van de diverse DAW's aangeven of deze voor MAC of Windows of allebei geschikt is.

DAW en de muziekstijl

Er zijn in t algemeen twee soorten DAW’s: de allround DAW en de DAW die meer geschikt is voor een bepaald muziek genre.

Voorbeelden van all round DAW’s zijn Pro Tools en Cubase.

DAW’s die ook voor bepaalde genres goed geschikt zijn zijn bijvoorbeeld:

- Ableton Live vooral gericht op op loops gebaseerde elektronische muziekproductie
- FL Studio (Fruity Loops)
- Reason 11

We hebben de meest populaire DAW's voor je op een rijtje gezet. Het beste is om alles even goed te bekijken en zelf een keuze te maken, afhankelijk van je budget en je wensen. We helpen je wel een stuk op weg met je keuze. Alle DAW's die we hier bespreken zijn verkrijgbaar in de vorm van een download, zodat je direct na aanschaf kunt beginnen met het produceren van je eigen muziek.


Reason 11

DAW Reason 11 interface

Reason 11 intro is een van de populairste DAW-pakketten van dit moment. Reason 11 Intro is de instap versie van de serie met iets minder functies, maar ook een stuk goedkoper dan de complete versie, en voor een starter meer dan genoeg om je eigen muziek te produceren.

De complete versie van Reason 11 is een totaaloplossing voor zowel startende als ervaren producers om zelf muziekprojecten te produceren van start tot finish. uitgevoerd met een enorme hoeveelheid virtuele instrumenten en effecten.

DAW Reason 11 intro

Reason 11 Intro

 • Instapversie van Reason 11
 • Ideaal voor beginners
 • Mac OS & Windows
 • Direct downloaden en spelen
 • Laatste prijs € 81,- 
DAW reason 11

Reason 11 Full

 • Volledige versie van Reason 11
 • Ideaal voor professionals
 • Mac OS & Windows
 • Direct downloaden en spelen 
 • Laatste prijs € 338,- FL Studio Producer Edition (Versie 20)

FL Studio Signature bundle interface

FL Studio Producer Edition versie 20 van Image-Line is een geweldige DAW voor EDM-producenten ! Je krijgt hier echt waar voor je geld!

Oorspronkelijk gelanceerd als FruityLoops, heeft de DAW van Image-Line een bijna goddelijke status voor een bepaalde generatie producers, met name in de hiphop- en EDM-scene.

Je hebt met deze software de beschikking over talloze samples, een schitterende user interface en mixer. Het is ook ideale software om mee te leren produceren, maar is absoluut geschikt voor de professionele producer!

Deze versie is geschikt voor zowel Windows als Mac. Image-Line biedt levenslange gratis upgrades aan FL Studio-gebruikers, wat betekent dat alle bestaande gebruikers van de software altijd automatisch upgrades naar de nieuwste versies op beide platforms krijgen.

FL Studio 20 Producer Edition

 • Volledige DAW versie 20
 • Ideaal voor EDM muziek
 • Mac OS & Windows
 • Direct downloaden en spelen 
 • Laatste prijs € 181,- Steinberg Cubase 11

Steinberg DAW Cubase Pro interface

Steinberg Cubase is waarschijnlijk de bekendste DAW in de muziekgeschiedenis! Heel veel ervaring en ontwikkeling zit er in deze versies.

We hebben het over 2 versies die we hier aanbieden:
Steinberg Cubase Artist 11
Steinberg Cubase Pro 11

Er zijn tal van mogelijkheden, virtuele instrumenten en effecten, een eindeloos canvas waarop je de meest uitgebreide arrangementen kunt maken.
De Artist versie is ietsjes uitgekleder dan de Pro versie maar eigenlijk is dat voor de normale muziekproducer totaal geen probleem. Want ook de Artist versie is een fantastische DAW waarin je alle muziek kunt produceren die je maar wilt, met een eindeloos canvas voor al je MIDI-data en audio-data.

Lees onze uitgebreide review in ons artikel over Cubase Pro 11 hier.

Steinberg DAW Cubase Artist 11

Steinberg Cubase Artist 11

 • Instapversie van Cubase Pro
 • Ideaal voor beginners
 • Mac OS & Windows
 • Download-instructies in de doos
 • Laatste prijs € 317,- 
Steinberg DAW Cubase Pro

Steinberg Cubase Pro 11

 • Volledige DAW versie Cubase Pro
 • Ideaal voor professionals
 • Mac OS & Windows
 • Download-code in de doos
 • Laatste prijs € 489,- 

Ableton Live 10 Suite

Ableton live 10 suite interface

Al jaren is Ableton Live Suite ESD produceersoftware (download) een favoriet bij EDM-producers. Dit pakket is ook steeds meer een mainstream-DAW aan het worden en kun je er letterlijk alles mee maken wat je maar wil.

Ableton Live is een echte volwaardige DAW met heel veel tracks, veel virtuele instrumenten, audio-effecten en packs! Gewoon geweldig! Dit pakket is gemaakt voor een snelle en hele creatieve workflow.

Ableton live 10 suite

Ableton Live 10 Suite

 • Volledige DAW versie 10
 • Zeer professionele software  
 • Mac OS & Windows
 • Direct downloaden en spelen
 • Laatste prijs € 479,- 

Presonus Studio One 5 Professional

Presonus Studio One 5 Professional interface

Presonus Studio One 5 Professional DL (download) is een DAW van echte kracht en volwassenheid. Er zitten veel nieuwe MIDI-editors voor drums en patronen in samen met een goed assortiment workflowverbeteringen.

Met deze DAW kan je gelijk goed beginnen met het produceren van muziek zonder grenzen. Studio One 5 Professional is de enige DAW die je kunt gebruiken om op te nemen, te produceren, componeren, mixen, masteren, publiceren en performen in één. Allemaal vanuit 1 geweldige interface, door simpelweg gebruik te maken van de 'drag and drop' workflow die Studio One heeft.

Presonus Studio One 5 Professional

Presonus Studio One 5 Pro

 • Volledige DAW versie 5
 • Meest complete allrounder  
 • Mac OS & Windows
 • Direct downloaden en spelen
 • Laatste prijs € 367,- 

Acoustica Mixcraft 9

Acoustica Mixcraft 9 Pro Studio interface

Deze DAW is er in diverse uitvoeringen. De Acoustica Mixcraft 9 Recording Studio Academic is de eerste van de 3 uitvoeringen waarmee je heel goed kunt beginnen als starter. De prijs is ook zeer aantrekkelijk.  De Acoustica Mixcraft 9 Recording Studio is de al meer uitgebreid en de Acoustica Mixcraft 9 Pro Studio is de echte volledige versie met alles er op en er aan. Wil je eerst gewoon eens zien of je het leuk vindt om te producren dan is dit de meest geschikte software, welke ook nog eens goed betaalbaar is voor velen.

Mixcraft 9 heeft een slanke interface met afneembare panelen, evenals vele nieuwe automatiseringsfuncties, vocodertracks, nieuwe effecten en instrumenten en de optie om audio naar MIDI te converteren met een enkele klik.
Dit is een volwaardige DAW, compleet met vele virtuele instrumenten en effecten. Gemaakt voor muzikanten, door muzikanten! En gewoon heel erg betaalbaar, misschien wel de beste waarde/geld DAW die we je kunnen aanraden!

Acoustica Mixcraft 9 Recording Studio Academic

Acoustica Mixcraft 9 Recording Studio Academic

 • Student DAW versie 9
 • Beste instapper  
 • Mac OS & Windows
 • Direct downloaden en spelen
 • Laatste prijs € 68,- 
Acoustica Mixcraft 9 Recording Studio

Acoustica Mixcraft 9 Recording Studio

 • Basic DAW versie 9
 • Semi Pro DAW 
 • Mac OS & Windows
 • Direct downloaden en spelen
 • Laatste prijs € 93,- 
Acoustica Mixcraft 9 Pro Studio

Acoustica Mixcraft 9 Pro Studio

 • Volledige DAW versie 9
 • Professionele DAW 
 • Mac OS & Windows
 • Direct downloaden en spelen
 • Laatste prijs € 186,- 

Magix Acid (Music Studio / Music Maker / Pro 10)

Magix Acid Pro 10 interface

Met Magix Acid Music Studio 11 heb je de perfecte tool als je interesse hebt in het maken van loop-based muziek. Voor beginners zit er nogal wat bij zoals 5000 beats en loops, en een zestal virtuele instrumenten.

Magix Music Maker produceersoftware: Met deze software kan iedere starter een leuke track maken door stukjes muziek te combineren. Deze muziekdeeltjes komen uit een grote library in voornamelijk het EDM-genre.

De Magix Acid Pro 10 is een waar paradijs voor remixers en heer en meester op het terrein van loop-based compositie.

Magix Acid Music Studio 11

Magix Acid Music Studio 11

 • Loop based music producer 
 • Alleen voor Windows
 • Direct downloaden en spelen
 • Laatste prijs € 53,- 
Magix Music Maker produceersoftware

Magix Music Maker produceersoftware

 • EDM loops music producer  
 • Alleen voor Windows
 • Direct downloaden en spelen
 • Laatste prijs € 69,- 
Magix Acid Pro 10

Magix Acid Pro 10

 • Loop based DAW 
 • Alleen voor Windows
 • Direct downloaden en spelen
 • Laatste prijs € 193,- 

Avid Pro Tools

Avid Pro Tools interface

Het Avid Pro Tools vaste licentie start pakket is dé DAW waar de professionals mee werken. Er zijn vele soorten licenties te koop, van abonnementen, vaste licenties, verlengingen en studenten versies.  Hier zie je alle versies die er zijn netjes op een rij.

Het is soms even zoeken om te weten waar je moet beginnen met Pro Tools. Maar bedenk dat deze DAW nog steeds een industriestandaard is in opnamestudio's over de hele wereld! Dat zegt al genoeg !

Een complete beschrijving van s'werelds meest professionele DAW lees je hier:
https://www.bax-shop.nl/pro-tools

In 1 woord: Geweldig!

Avid Pro Tools

Avid Pro Tools (alle versies)

 • Professionele DAW  
 • Vele uitvoeringen en licentie soorten 
 • Mac OS & Windows
 • Direct downloaden en spelen
 • Prijs vanaf € 105,- 

De grootste collectie DAW software

Ben je op zoek naar iets heel anders, of juist iets speciaals? Bekijk dan de gehele collectie DAW sofware en kies zelf op je gemak de beste DAW uit de lijst.

FL Studio Signature bundle

Gehele DAW collectie

 • Vele uitvoeringen en licentie soorten 
 • Mac OS & Windows
 • Vaak direct downloaden en spelen
 • Prijs vanaf € 30,- 

Plaats een reactie

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten