De specialist in muziekinstrumenten
Home » Muziek software » De 10 beste nieuwe plug-ins / muzieksoftwaretools van 2020

De 10 beste nieuwe plug-ins / muzieksoftwaretools van 2020

plugin software tool muziek

Het beste van 2020: uw beste softwareprogramma’s van het afgelopen jaar

Er zijn al zoveel geweldige instrument- en effect plugins op de markt dat je je gemakkelijk kunt afvragen wat ontwikkelaars van muzieksoftware nog zouden kunnen bereiken, maar jaar na jaar verrassen ze ons met nieuwe producten en verbeterde versies van bestaande favorieten.

2020 was geen uitzondering, met een gestage stroom releases waar we telkens weer verbaasd over zijn.

We bespreken hier de beste nieuwe plug-ins en stukjes muzieksoftware die de afgelopen 12 maanden uitgegeven zijn.

1. PSP Audioware PSP oldTimer MB

De originele PSP oldTimer van PSP Audioware, uitgebracht in 2010, geldt nog steeds als een van de populairste vintage-stijl ‘analoge’ compressorplug-ins. 

Deze werd in 2011 opgevolgd door de meer veelzijdige PSP oldTimer ME en nu, bijna een decennium later, is er een nieuwe oldTimer in de vorm van de MB-editie (VST / AU / AAX / RTAS). 

Dit is in wezen een multiband PSP oldTimer ME, die drie frequentiebeperkte instances van de compressor verzamelt voor complexere dynamische verwerkingstaken dan de enkele band van ME zou aankunnen.

Krachtig, veelzijdig en tastbaar ‘vintage’, PSP oldTimer MB schaalt de gevestigde PSP oldTimer-architectuur op zonder daarbij het geluid of de geest in gevaar te brengen.

Laagste prijs bij Thomann

2. Oeksound soothe2

Uitgebracht in 2016, werd de originele soothe aangekondigd als een “automatische dynamische frequentie-notcher”, ontworpen om moeiteloos hardheid en een te heldere bovenkant in elk instrumentaal of vocaal signaal te elimineren. 

In het kort is het een dynamische EQ-plug-in die spectrale verwerkingsvoodoo gebruikt om onaangename en indringende resonanties te detecteren en deze vervolgens dynamisch te verzwakken door de toepassing van talrijke niveau-gevoelige notch-filters. 

soothe2 behelst eigenlijk een complete herschrijving van de plug-in vanaf de grond af, dus naast de nieuwe functies en verbeteringen claimt het nu ook minder systeemoverhead en snellere UI-rendering. 

Verbetering van v1 in gebruiksgemak, aanpasbaarheid en transparantie, is soothe2 een dynamische EQ die geen enkele producer zou mogen missen.

3. Roland Zenology

In 2020 onthulde Roland een belangrijke update van zijn Cloud-abonnementsservice, waarbij een nieuwe prijsstructuur met drie niveaus werd geïntroduceerd, grotendeels gemodelleerd rond één nieuw instrument: Zenology. 

In plaats van alleen een emulatie van een enkele klassieker uit het verleden van het merk aan te bieden, zoals de meeste eerdere Roland Cloud-instrumenten deden, is de Zenology-plug-in een uitbreidbare geluidsengine die alles kan creëren, van piano’s en orgels tot drums en percussie. 

Hoewel de plug-in zelf nieuw is, verscheen de technologie erachter – de ZEN-Core-engine van Roland – vorig jaar voor het eerst in verschillende instrumenten, waaronder de MC-707 en Jupiter X. Zenology is in feite een directe afgeleide van diezelfde sound engine, gebruikmakend van een mix van PCM-samples en virtuele analoge synthese om geluiden te genereren.

Zenologie is niet bijzonder opzichtig, maar dat betekent niet dat het niet nuttig is. Hoewel het in wezen niet veel meer is dan een preset-speler met een aangesloten effect-unit, zijn de 3000 patches over het algemeen uitstekend, en als een handige en relatief goedkope bron van brood-en-botergeluiden heeft dit veel te bieden.

4. iZotope Ozone 9 Advanced

Het valt niet te ontkennen dat de sonische en functionele uitmuntendheid van Ozone dat de facto software-mastering-standaard is geworden in zowel professionele als thuisstudio’s is geworden. 

Het is voorspelbaar dat versie 9 het goede werk voortzet, met de nieuwe functies die bijdragen aan dit toch al uitstekende pakket. Master Balance is een van de krachtigste spectrale processors die we ooit hebben gebruikt; Low End Focus is handig; de verbeteringen in Master Assistant, Imager en Match EQ zijn geweldig; en geen van de ‘niet verbeterde’ tools heeft het afgelopen jaar aan glans verloren.

Kortom, voor mastering in the box komt niets anders in de buurt van de oogverblindende combinatie van gebruiksvriendelijkheid, diepte, functierijkheid en – belangrijker nog – knock-outgeluid van Ozone 9.

5. Toontrack EZBass

De virtuele instrumenten EZdrummer 2 en EZkeys van Toontrack geven muziekproducenten alles wat ze nodig hebben om authentiek klinkende drum- en keyboardtracks te creëren, en nu is de band een stap dichter bij voltooiing met de introductie van EZbass.

Het hart van EZbass worden gevormd door twee multisampled elektrische basgitaren – een ‘Vintage’ Fender Jazz en een ‘Modern’ Alembic, in totaal ongeveer 2GB aan samples – die elk worden gebruikt als basis voor een verscheidenheid aan presets die in typische ‘EZ ‘stijl.

EZbass maakt absoluut zijn belofte waar om volkomen levensechte b-lijnen in een handomdraai in elkaar te zetten. De twee multisampled-instrumenten klinken fantastisch en contrasteren goed (en we twijfelen er niet aan dat uitbreidingspakketten in de toekomst meer zullen toevoegen), en de sequencing-tools zijn van topklasse – het is in wezen een complete mini DAW voor elektrische bas. We kunnen de EZbass niet sterk genoeg aanbevelen.

6. Arturia OB-Xa V

Behalve dat het een getrouwe vertolking is van de originele Oberheim OB-Xa (en stukjes van de X), voegt OB-Xa V enkele mooie details toe in termen van moderne modulatie en effecten. Maar het is de briljant eenvoudige manier waarop beide worden geïmplementeerd wat een enorm hoogtepunt is.

Het had kunnen zijn dat deze afbreuk zouden doen aan de authentieke recreatie, maar omdat ze bijna vastzitten, kun je genieten van de puurheid van de originele synth en vervolgens de moderne opties op je eigen manier verkennen. 

Er zijn andere opties als je het OB-Xa-geluid wilt, van freeware tot enorme en dure hardware. De OB-Xa V geeft je echter een geweldig huwelijk tussen oud en nieuw, en over het algemeen kunnen we zien dat het een synth is waar we keer op keer naar terugkeren voor een breed scala aan functies.

7. iZotope RX 8 Advanced

Twee jaar na versie 7 probeert RX 8 verder te gaan dan de roep om audio op te ruimen. De nieuwe modules – Guitar De-noise, Spectral Recovery, Loudness Control en Wow and Flutter – worden aangevuld met verbeteringen aan meerdere modules.

RX 8 voegt waardevolle nieuwe modules toe en verbetert merkbaar andere, hoewel de algehele ervaring van het pakket overweldigend begint te worden door zowel de grootte als de lay-out en de parameters van sommige modules.

8. Wavesfactory-cassette

Met een ongecompliceerde, zuivere interface gemodelleerd naar het uiterlijk van een klassiek tapedeck, is Cassette een bedrieglijk eenvoudig uitziend effect. 

Het uiterlijk kan echter bedrieglijk zijn, aangezien dit een plug-in is die tape-emulatie serieus neemt, met een groot aantal parameters waarmee gebruikers echt in de nuances van cassette-effecten kunnen duiken.

Het komt allemaal neer op een plug-in die veel meer is dan alleen een gimmick. Door de diepte in te gaan en de effecten van bandopname serieus te bestuderen, heeft Wavesfactory een tool ontwikkeld waarmee gebruikers de individuele nuances van tape nauwkeurig kunnen vastleggen. De resultaten klinken geweldig op pads, drums en mixbussen. Het is een uitstekende en goed geprijsde tool.

9. Output Thermal

Zoals het vorige effect van Output, Portal, is Thermal ontworpen om een balans te vinden tussen gebruiksgemak en creatieve diepgang. De belangrijkste zorg hier is vervorming, met algoritmen die variëren van analoog-geëmuleerde overdrive tot digitale clipping en verschillende vormen van golfvouwen. 

Er is hier echter zo’n overvloed aan extra verwerkingshulpmiddelen dat het bijna nauwkeuriger zou zijn om Thermal te omschrijven als een multi-effect plug-in. 

Net als bij Portal gebruikt Thermal een gebruikersinterface met twee niveaus. Bij het openen worden gebruikers begroet met een eenvoudige interface gericht op een stijlvol XY-pad, twee bijbehorende macro-bedieningselementen en een dry / wet-schuifregelaar. Een klik op een tabblad schakelt Thermal over naar zijn geavanceerde weergave, waardoor volledige toegang wordt geboden tot de interne werking van de meertraps effectverwerking.

De meer dan 250, goed georganiseerde presets betekenen dat er genoeg inspiratie bij de hand is, en dit is het soort creatieve, flexibele effect waar je naar toe gaat als je een creatieve wegversperring moet overwinnen. Aanbevolen.

10. Spitfire Audio Ólafur Arnalds Stratus

De vierde samenwerking tussen de geprezen IJslandse componist en muzikant Ólafur Arnalds en de Britse samplewaregiganten Spitire Audio is een Kontakt Player-engine gebaseerd op Arnalds ‘zelf ontwikkelde software, die ritmische nootpatronen triggert op twee identieke zelfspelende piano’s met behulp van “geavanceerde MIDI-algoritmen”.

De piano’s zelf – plus zijn Korg PS3100 en Roland Juno-60 synths – zijn vastgelegd in 15 GB aan opgenomen uitvoeringen, samengesteld door de man zelf.

De headline acts zijn de acht Stratus-instrumenten – vier piano-gebaseerde, vier synth-gebaseerde – maar je krijgt ook een verzameling aanvullende NKI’s die verschillende zwaar bewerkte “Warped” -versies van de belangrijkste geluiden binnen handbereik brengen in de eenvoudige en intuïtieve Mercury. koppel.