De specialist in muziekinstrumenten
Home » Muziek software » Digital Audio Workstations DAW software Top 10

Digital Audio Workstations DAW software Top 10

DAW

Wat is DAW-software en waarom is het populair?

DAW-software, ook bekend als een digitaal audiowerkstation, is een computerprogramma dat wordt gebruikt om muziek op te nemen, te bewerken en te produceren. Het is eigenlijk een digitale versie van een opnamestudio. Voorheen moest je naar een dure studio gaan om geluiden op te nemen en te mixen, maar met DAW-software kun je nu je eigen professionele studio thuis hebben. Het is betaalbaar en gemakkelijk toegankelijk voor iedereen.

FL Studio ALL plugins editie

Bekijk de top 10 DAW software van dit moment:

De essentie van DAW-software

Met DAW-software kun je geluiden opnemen van verschillende bronnen, zoals een microfoon of een gitaar. Je kunt ook virtuele instrumenten gebruiken en deze aansturen met behulp van MIDI. Daarnaast biedt DAW-software effecten waarmee je het geluid kunt aanpassen en de gewenste sfeer kunt creëren. Het is vooral handig omdat computers steeds krachtiger worden en de software steeds beter wordt.

Hierdoor kunnen we bijna alle traditionele opnamemethoden vervangen door een DAW. Bovendien groeien jonge muzikanten en producers op met computers, waardoor ze de voorkeur geven aan DAW-software voor muziekproductie. En het beste van alles is dat het tegenwoordig niet duur hoeft te zijn. Vroeger moest je veel geld investeren in een opnamestudio, maar nu kun je met een fractie van dat bedrag een DAW hebben.

Benodigde apparatuur voor muziekproductie met DAW-software

Naast een computer heb je nog enkele aanvullende apparatuur nodig voor een complete muziekproductie-setup. Dit omvat een audio-interface, studiomonitoren, een MIDI-keyboard of een MIDI-studiocontroller, en een hoofdtelefoon. Optioneel kun je ook investeren in plugins, zoals virtuele instrumenten en effecten. Vaak worden er gratis plugins meegeleverd bij de DAW-software, zodat je meteen aan de slag kunt.

Kiezen tussen besturingssystemen: Mac, Windows of Linux

Het goede nieuws is dat je je geen zorgen hoeft te maken over welk besturingssysteem je moet kiezen. Veel producers werken met Windows-pc's, terwijl anderen de voorkeur geven aan Mac-computers van Apple. Sommigen gebruiken zelfs Linux, hoewel het aanbod van geschikte DAW-software dan beperkter kan zijn. Uiteindelijk gaat het erom waar jij je het prettigst bij voelt en wat je gewend bent. Het kan zijn dat je favoriete DAW-software niet beschikbaar is voor jouw besturingssysteem, maar in dat geval kun je altijd overwegen om over te stappen naar een ander type computer.

Welke computer is het beste voor jou?

Zelfs een eenvoudige budgetlaptop die normaal gesproken alleen voor tekstverwerking en internet wordt gebruikt, kan DAW-software draaien. De software zelf is namelijk niet zwaar voor je computer. Het hangt meer af van hoe je het gebruikt. Als je bijvoorbeeld alleen zang en een gitaar opneemt, zal je computer geen enkel probleem hebben met die paar sporen.

Het wordt pas zwaarder wanneer je werkt met een groot aantal sporen en vooral wanneer je zware effecten, zoals galm, gebruikt, vooral als je deze effecten toepast op meerdere individuele sporen. Hetzelfde geldt voor instrument-plugins. Eenvoudige elektronische drumgeluiden, een basgeluid en een paar keyboardklanken zullen je computer nauwelijks belasten, maar een gedetailleerd gesamplede piano kan wel zwaarder zijn. Als je net begint en nog niet precies weet wat je wilt, kun je gewoon beginnen op je huidige computer en ontdekken waar de grenzen liggen.

Lijst van populaire DAW-software en hoe je de juiste kiest:

 • FL Studio
 • Logic Pro
 • Ableton Live
 • Cubase
 • Pro Tools
 • Studio One
 • Reason
 • Bitwig Studio
 • GarageBand (voor macOS-gebruikers)
 • Reaper
 • Cakewalk by BandLab
 • Presonus Studio One
 • Magix Acid Pro
FL Studio ALL plugins editie

Bekijk de top 10 DAW software van dit moment:

Let op dat deze lijst niet uitputtend is en dat er nog veel meer DAW-software beschikbaar is. Het is altijd een goed idee om onderzoek te doen en demo's uit te proberen om te ontdekken welke DAW-software het beste bij jouw behoeften en workflow past.

Het kan overweldigend zijn om te kiezen, maar laten we het wat eenvoudiger maken. In de basis kunnen alle DAW's hetzelfde: audio en MIDI opnemen en bewerken op meerdere sporen. Het verschil zit voornamelijk in de grafische interface en enkele unieke functies. Sommige DAW's zijn geoptimaliseerd voor bepaalde muziekgenres, zoals FL Studio voor elektronische dance-muziek. Maar veel gebruikers gebruiken deze software ook voor andere genres, simpelweg omdat ze het prettig vinden werken. Ons advies is om video's te bekijken van de verschillende DAW's om te ontdekken waar ze goed in zijn, hoe de bediening werkt en welke effecten- en instrument-plugins ze bieden.

Kijk ook naar de verschillende versies die beschikbaar zijn, zoals de introductieversie, de professionele versie en iets daartussenin, en kies degene die het beste bij jouw behoeften past.

Downloadbare en fysieke versies van DAW-software

De meeste DAW-software kun je online kopen en als digitale download ontvangen. Als het product op voorraad is, krijg je een downloadcode via e-mail nadat je het product hebt besteld. Op de pakbon staan de code en de downloadlink. Het kan even duren voordat je deze ontvangt. Sommige software is ook verkrijgbaar als 'boxed' versie, die je fysiek thuisgestuurd krijgt. De inhoud kan per product verschillen. Soms ontvang je alleen een kaart met een downloadcode, terwijl andere producten bijvoorbeeld ook een gedrukte handleiding bevatten. Op de productpagina staat altijd duidelijk aangegeven of het een downloadbare versie of een fysieke versie betreft.

FL Studio ALL plugins editie

Bekijk de top 10 DAW software van dit moment:

Veelgestelde vragen over DAW-software

 1. Wat is DAW-software?
  DAW-software is een programma waarmee je muziek kunt opnemen, bewerken en produceren op een computer. Het is als een digitale recorder waarmee je geluidsopnames en MIDI-noten organiseert op een tijdlijn, zodat je ze kunt bewerken en mixen.

 2. Wat is de beste DAW-software?
  Er is geen ultieme beste DAW-software. De keuze hangt altijd af van persoonlijke voorkeuren, smaak en de gewenste functionaliteiten. In essentie kunnen de meeste DAW's vergelijkbare taken uitvoeren, maar de verschillen liggen voornamelijk in de gebruikersinterface en enkele unieke mogelijkheden. Het is belangrijk om te onthouden dat de basisvaardigheden van elke DAW vrij eenvoudig te leren zijn, dus het is niet erg als je later besluit om over te stappen naar een andere DAW nadat je de basis al onder de knie hebt.
 1. Is eenvoudige DAW-software het beste voor beginners?
  Er bestaat eigenlijk geen specifieke eenvoudige DAW-software die het beste is voor beginners. Het goede nieuws is dat de basisfuncties van de meeste DAW's gemakkelijk te leren zijn. Dus ongeacht welke DAW je kiest, zul je merken dat het niet moeilijk is om de basisvaardigheden te ontwikkelen. Het is prettig dat je later niet hoeft over te stappen naar een andere DAW nadat je de basis al hebt geleerd.

 2. Welke DAW moet ik gebruiken?
  De meeste DAW's bieden vergelijkbare mogelijkheden, maar sommige zijn beter geschikt voor bepaalde muziekgenres. Bijvoorbeeld, FL Studio is populair voor het maken van dance-muziek. Het is handig om video's te bekijken van verschillende DAW's om te zien welke workflow en functies je het meest aanspreken. Uiteindelijk gaat het erom welke DAW het beste bij jouw persoonlijke voorkeuren en muzikale doelen past.

 3. Welke software gebruik ik om muziek te maken?
  Voor het maken van muziek gebruik je DAW-software. Deze software bevat alles wat je nodig hebt voor het opnemen, bewerken en mixen van audio en MIDI. Als je echter alleen bladmuziek wilt maken, kun je notatiesoftware gebruiken die specifiek is ontworpen voor het noteren van muzieknoten.