De specialist in muziekinstrumenten
Home » Boeken » Bladmuziek gitaar

Bladmuziek gitaar

Bladmuziek gitaar

Bladmuziek voor gitaar

Bladmuziek voor gitaar is populair en een veel gevraagd product. Er zijn ontelbaar veel boeken te krijgen waarin je met de gitaar alle soorten muziek en muzieknummers kunt spelen. Het mooie aan gitaar bladmuziek is dat het voor iedereen in de wereld gelijk is en daarmee geen beperkingen heeft qua taal, land of schrift.

Gitaar bladmuziek is er in 3 vormen en de vraag is welke vorm voor jou het beste is.

Moet je als beginnende gitarist notenschrift leren, gitaar-tablatuur leren of met akkoorden leren pelen? We bespreken ze allemaal en bekijken de voor- en nadelen van elke van deze 3 vormen van bladmuziek voor gitaar.

Bladmuziek gitaar

Bladmuziek gitaar op bax-shop

 • Keuze uit 160+ gitaarboeken
 • Voor 23:00 besteld morgen in huis
 • Vanaf € 7,-
bladmuziek gitaar bol com

Bladmuziek gitaar op bol.com

 • Keuze uit duizenden gitaarboeken
 • Geleverd door bol.com
 • Vanaf € 2,-

3 manieren hoe bladmuziek voor gitaar wordt weergegeven

Hoe wordt gitaar muzieknummers eigenlijk schriftelijk weergeven op papier? Er zijn 3 manieren waarop je de bladmuziek voor gitaar tegenkomt


1- Gitaar bladmuziek met notenschrift

Via het notenschrift:

bladmuziek gitaar notenschrift

Notenschrift

2- Gitaar bladmuziek met gitaartabs

Via de gitaartabs, ook wel gitaar tablatuur genoemd:

bladmuziek gitaar tabs

Gitaartabs

3- Gitaar bladmuziek met akkoorden

Via de greep of vingerzetting zoals je de snaren moet indrukken op de hals van de gitaar:

Bladmuziek gitaar akkoorden

Akkoorden


We bespreken ze even in detail per soort bladmuziek;

1) Bladmuziek gitaar met notenschrift

Gitaarnoten zijn een onderdeel van het algemene notenschrift. Dit noemen we ook wel partituren.

Dit is een geschreven muziektaal die voor ieder instrument gelijk is. Dus ook voor gitaar. De noten zijn een schriftelijke weergave van de te spelen tonen. Bladmuziek voor gitaar bestaat dus ook uit noten.

Als je goed noten kunt lezen kun je in principe uit elk songbook een muzieknummer spelen. Het maakt dan eigenlijk niet uit of je nu een gitaar bespeelt of een piano.

Het notenschrift is eigenlijk wel de moeilijkste vorm van gitaar bladmuziek omdat je precies moet weten en leren welke snaar je moet aanslaan en op welke fret je de noot moet produceren. Het vergt dus veel oefening voordat je zomaar een liedje kunt spelen wat je in de vorm van notenschrift kunt lezen.

Voordeel:

Als je eenmaal goed kunt noten lezen dan kun je eigenlijk alles wel spelen uit welk muziekboek dan ook.

Nadeel:

Het is moeilijk te leren en vergt veel oefening. En dus kost het tijd en een hoop geduld. En dat is soms moeilijk op te brengen.

Geschikt voor:

Mensen met doorzettingsvermogen die elk nummer uiteindelijk willen kunnen spelen van welk muziekboek dan ook. Voor iemand die solo's wil kunnen spelen en daarmee de "leadguitar" zijn in de band.

2) Gitaar bladmuziek met gitaartabs

Als je gitaar wilt spelen met gitaartabs dan komen daar geen noten in voor. Het is een bijna visuele weergave van de snaren waarbij wordt aangegeven welke snaar moeten worden aangeslagen en op welke fret je de vinger moet houden voor die snaar.

Je leest dus geen echte noten maar je ziet dus eigenlijk precies welke snaar en vanaf welke fret er aangeslagen moet worden.

Gitaartabs zijn een populaire vorm van gitaar bladmuziek omdat het geen noten lezen betreft en je het vrijwel direct kunt toepassen.

Voordeel:

Ja kunt snel een nummer spelen en het klinkt ook vaak direct wel goed. Ook zijn er wat gitaartabs betreft veel boeken te verkrijgen met gitaartabs. Ook vele gitaarcursussen zijn gebaseerd op het spelen met gitaartabs. Veel populaire nummers van bekende artiesten zijn te verkrijgen op bladmuziek voor gitaar.

Nadeel:

De lengte van de noot staat er niet bij. Dus je moet het nummer wel enigszins kennen om het goed na te kunnen spelen. Maar meestal begin je met een bekend nummer en dan heb je al snel door hoelang een noot moet klinken.
Meespelen met een youtube nummer is dan ook vaak een veel gebruikte methode om zo een bekend nummer na- of mee te spelen.

Geschikt voor:

Mensen die riff's en melodielijnen willen spelen van bekende nummers. Je kan hiermee echt wel de hoofdgitarist worden van een band zonder dat je het notenschrift geleerd hebt. Als je de nummers maar goed naspeelt zoals je ze leert met gitaartabs.

Gitaar bladmuziek kopen

3) Gitaar bladmuziek met akkoorden

Een gitaar akkoord diagram bestaat uit een plaatje van de gitaarhals waarbij op de afbeelding de vingerzetting van een gitaarakkoord is te zien. Daarbij wordt ook aangegeven welke snaren je bij dat akkoord moet aanslaan. Je moet dus met je ene hand de snaren indrukken op de hals van de gitaar en met de andere hand de juiste snaren aanslaan zoals staat aangegeven op het plaatje.

Gitaarspel dat met akkoorden gespeeld wordt is dus eigenlijk meer een samenklank van meerdere snaren tegelijk. Akkoorden worden dan ook meestal gebruikt als pure begeleiding van een liedje waarbij er gezongen wordt. Je hoort niet een enkele noot zoals bij het notenschrift of bij gitaartabs.

Voordeel:

Het is een zeer eenvoudige manier om snel een leuk geluid uti je gitaar te krijgen. Als je bijvoorbeeld al een paar akkoorden leert dan klinkt het al heel leuk. Vaak heeft een bekend liedje slechts enkele akkoorden in het nummer waardoor je al snel zon liedje kan begeleiden.

Nadeel:

Akkoorden zijn er echt voor de begeleiding, voor in een band of bij het zingen. Je speelt dus geen solo's en je speelt dus niet echt de noten van het nummmer, maar meer de achtergrond van dat nummer.

Geschikt voor:

Als je lekker wilt meespelen met een leuk nummer en daarbij ook nog een zingt, dan zijn akkoorden ideaal om te leren. Het is snel geleerd voor de ongeduldige speler en je hebt snel resultaat wat nog goed klinkt ook!

Combinatie van noten en gitaartabs

Bijna alle gitaar bladmuziek wordt gepresenteerd als een combinatie van muzieknoten en tabs. Op de bovenste regel zie je de muzieknoten en daaronder de tabs zoals je die moet spelen. Zo leer je toch muzieknoten spelen terwijl je de relatief eenvoudige tabs daaronder gewoon speelt.

noten en tabs samen bladmuziek gitaar

Combinatie van muzieknoten en gitaartabs

Bladmuziek gitaar kopen

Zoek je leuke bladmuziek voor gitaar dan hebben we voor jou de beste boeken uitgezocht waar je heerlijk uren uit kunt spelen.

De populairste en meest verkochte gitaarboeken vind je op bax-shop en bol.com:

Bladmuziek gitaar

Bladmuziek gitaar op bax-shop

 • Keuze uit 160+ gitaarboeken
 • Voor 23:00 besteld morgen in huis
 • Vanaf € 7,-
bladmuziek gitaar bol com

Bladmuziek gitaar op bol.com

 • Keuze uit duizenden gitaarboeken
 • Geleverd door bol.com
 • Vanaf € 2,-

Gitaarles leren spelen

Wil je echt online gitaar leren spelen, waarbij je ook altijd vanaf bladmuziek voor gitaar leert spelen, neem dan eens een kijkje op een van deze geweldige online gitaar cursussen. Dit zijn de 3 beste online muziek cursussen voor gitaar in Nederland. Lees er alles over in dit artikel.