De specialist in muziekinstrumenten
Home » Blokfluiten » Blokfluit kopen

Blokfluit kopen

Blokfluit kopen

Blokfluit kopen

Wil je een blokfluit aanschaffen maar weet je niet precies wat je nodig hebt en wat voor soort blokfluiten je kan kopen?

Lees dan ons aankoopadvies geheel door zodat je aan het eind van dit artikel goed ingelicht en met de juiste informatie een blokfluit kunt kopen.

Cascha esdoor sopraanblokfluit

Cascha esdoorn blokfluit voor kinderen en beginners

Deze mooie esdoorn sopraanblokfluit is dé ideale blokfluit voor kinderen en beginners. Met z'n mooie geluid en perfecte kwaliteit heb je een mooie degelijke blokfluit waar je jaren plezier aan zult beleven.
Gemaakt van esdoornhout speelt deze blokfluit heel soepel en reageert beter op trillingen dan een kunststof fluit.

 • Hoogwaardig bergahorn esdoornhout
 • Perfect voor kinderen en beginners
 • Met stevige hoes en schoonmaakborstel
 • Laatste prijs: € 24,-  ( + gratis verzending )

De blokfluit is een heel leuk blaasinstrument wat heel veel gekocht wordt voor de allereerste beginselen van het muziek maken. Veel kinderen maar ook volwassenen zijn begonnen met muziek maken op een blokfluit.

Het is een handig en goedkoop instrument om kennis te maken met de muziek, het noten lezen en het samenspelen met andere instrumenten.

Een blokfluit kopen is niet heel moeilijk. Echter als je onbekend bent met dit instrument dan kun je jezelf maar beter goed laten inlichten over de soorten, prijzen en mogelijkheden die er zijn.

Best beoordeelde blokfluiten

Best beoordeelde blokfluiten

Specifieke blokfluit kopen: Sopraan of alt blokfluit

Ben je specifiek op zoek naar een Sopraan blokfluit of een Alt blokfluit klik dan op onderstaande mogelijkheden:

Sopraan blokfluit kopen

Sopraan blokfluit kopen

Bekijk hier alle sopraan blokfluiten van kunststof en hout

 • Keuze uit kunststof of hout
 • Duitse of Barok boring
 • Dubbele of enkel boring
 • Voor 23:00 besteld = morgen in huis
Alt blokfluit kopen

Alt blokfluit kopen

Bekijk hier alle alt blokfluiten van kunststof en hout

 • Keuze uit kunststof of hout
 • Duitse of Barok boring
 • Dubbele of enkele boring
 • Voor 23:00 besteld = morgen in huis

Uitstekend beginnersinstrument

De blokfluit is een perfect instrument om mee te beginnen.

Het instrument geeft nauwelijks geluidsoverlast, is heel betaalbaar en is zeer geschikt voor kinderhanden.

De sopraan blokfluit is de meest ideale blokfluit om mee te beginnen omdat de afstand tussen de toongaten niet te groot is.

Dit omdat de vingerzetting dan relatief eenvoudig is en daarom uitermate geschikt voor beginners.

Houten blokfluit kopen

Een blokfluit is voor iedereen

De leeftijd om te beginnen met blokfluit spelen is ongeveer vanaf 6 jaar. Voor kinderen is de sopraan blokfluit het meest geschikt. De afstand tussen de gaatjes past dan het beste bij de kleine handjes. Volwassenen kunnen ook kiezen voor de iets grotere, lager klinkende alt blokfluit.

Blokfluit spelen is goed voor de algemene muzikale ontwikkeling. Je ontwikkeld een goede basiskennis over ritme, melodie, theorie en samenspel. Samen met het noten lezen stap je met een blokfluit in de mooie wereld van de muziek.

Muziek maken op zich is al een hele mooie hobby. Je hoofd is even helemaal afgeleid van de dagelijkse dingen die je doet. Een kind denkt even helemaal niet aan een spelcomputer of huiswerk. Als volwassene ontspant het je van de dagelijkse dingen die je bezig houden. Muziek maken op zich is daarom al een goed middel om je te ontspannen en afleiding te vinden.

Blokfluit kopen voor beginners

Soorten blokfluiten

De bekendste blokfluit die je eigenlijk overal ziet op scholen en verenigingen is de sopraan blokfluit. Dit is de blokfluit die je voor je ziet als je aan een blokfluit denkt.

Het woord “”blok” komt van het blokje wat in het mondstuk is geplaatst. Dit cederhouten blokje bepaalt de richting van de luchtstroom wanneer je in de blokfluit blaast en projecteert deze lucht op het labium. Het labium is het scherpe randje wat je bovenop bij het open gat ziet zitten.

Blok en labium blokfluit

Het woord “sopraan” refereert naar de toonhoogte die de fluit produceert.

Een kleinere of kortere blokfluit geeft hogere tonen en een langere blokfluit geeft lagere tonen.

Zo zijn er van hoog naar laag de de Sopranino, Sopraan blokfluit, Alt blokfluit, Tenor blokfluit en Bas blokfluit.

Spranino Sopraan Alt Tenor blokfluit kopen

Materiaalsoorten blokfluit

De blokfluit is een blaasinstrument welke gemaakt wordt van hout of kunststof. De bekendste soort die je ziet is de houten blokfluit.

Houten blokfluit

Deze wordt gemaakt van zachte houtsoorten als perenhout, pruimen, kersen, esdoorn / ahorn, olijfhout, noten, buxus / palmhout en de harde (tropische) houtsoorten als palissander, ebbenhout, coromandel, grenadille, bubinga of West-Indische buxus.

De houtsoort bepaalt ook de klankkleur van de blokfluit. Iedere houtsoort heeft zijn eigen karakter. Echter alleen een expert kan het verschil goed horen. Maak je dus niet te druk over de houtsoort van de blokfluit die je gaat kopen. Ze klinken allemaal mooi, alleen een houten exemplaar heeft van nature een mooiere klank dan een kunststof blokfluit.

Een houten blokfluit heeft wel meer aandacht nodig qua onderhoud. Zo moet je een houten blokfluit echt “inspelen” omdat het hout aan het vocht moet wennen. Ook moet het hout verzorgd worden met olie en moet deze goed schoon en droog gemaakt worden na gebruik.

Kunststof blokfluit

De andere goede keuze voor een beginner is een kunststof blokfluit. De reden hiervoor is omdat een kunststof blokfluit vrijwel geen onderhoud nodig heeft. Kunststof kan ook beter tegen vocht en deze heeft ook geen speciale “inwerk” periode nodig zoals dat bij een houten blokfluit wel moet.

Een kind heeft daar in t algemeen ook geen aandacht voor. Die wil gelijk spelen en na t spelen verdwijnt de fluit in de tas. Het is simpelweg gewoon praktischer om met een kunststof fluit te beginnen, vooral als het een fluit is die bedoeld is voor kinderen die voor het eerst muzieklessen gaat volgen.

Houten en kunststof sopraan blokfluit kopen

Duitse of Barok boring

Als je een blokfluit wilt kopen dan heb je buiten de keus wat materiaal betreft en de toonhoogte, ook keus uit twee verschillende soorten boringen. Deze term slaat op de grootte van het gat. Ofwel hoe groot is het gat geboord.

Je hebt de Duitse boring en de Barok boring.

De Duitse boring is de meest voorkomende normale boring en deze heeft een vingerzetting waarbij het vijfde gat (vanaf boven) kleiner is in diameter dan het vierde gat.

Bij de Barok-boring is dit precies andersom. Hier is het vierde gat kleiner dan het vijfde gat.

Verschil duitse boring en barok boring blokfluit

Dit lijkt een klein verschil, maar het heeft zeker invloed op hoe je bepaalde tonen speelt. Een F op een sopraan blokfluit met Duitse boring speel je met de eerste vier gaten en het duimgat dicht. Dezelfde F op een sopraan blokfluit met barokboring moet ook het zesde en zevende gat afgesloten worden. Je laat dan dus alleen het vijfde gat open bij een Barok boring. Voor beginners is dit best moeilijk. Daarom is een blokfluit met Duitse boring het beste om mee te beginnen.

Enkele of dubbele boring

Buiten de Duitse en Barok verschillen kun je ook nog een verschil tegenkomen bij de onderste gaten. Bij de ene blokfluit is deze dubbel uitgevoerd, dus twee kleinere gaatjes naast elkaar. Of slecht 1 gat die wat groter is. Bij verschillende grepen moet je een half gaatje dicht houden als het er maar 1 is, om een goede klank te krijgen. Bij een dubbele boring hoef je maar een van de twee gaatjes dicht te houden. Dit maakt het eenvoudiger om te spelen. Een dubbele boring onderaan heeft dus de voorkeur als je een blokfluit gaat kopen.

De beste beginners blokfluit die wij adviseren is een blokfluit met Duitse boring en een dubbel gat onderin, of wel de dubbele boring.

Dubbele en enkele boring blokfluit

Een goede blokfluit kopen

Voor enkele tientjes heb je al een goede kwaliteit blokfluit. We stellen de meest populaire en goed verkrijgbare blokfluiten aan je voor. We adviseren om een blokfluit te kopen met Duitse boring en met een dubbele boring. Hiermee kun je bij bijna alle muziekscholen en muziekleraren beginnen met blokfluitles.

Best beoordeelde blokfluiten

Best beoordeelde blokfluiten

De populairste modellen om mee te beginnen hebben we voor je op een rij gezet. Onderstaande blokfluiten koop je bij een van de beste webshops met een perfecte service en snelle betrouwbare levering.

Sopraan blokfluit Duitse boring dubbele boring

Yamaha YRS23 sopraanblokfluit, Duitse boring

Duitse boring & dubbele boring perfect voor beginners

 • Kunststof ivoorkleur
 • Artikelnummer: YA-YRS23
 • Duitse boring
 • Dubbele boring
 • Voor 23:00 besteld = morgen in huis

Bekijk alle sopraan blokfluiten met Duitse boring en dubbele boring

Sopraan blokfluit kopen

Sopraan blokfluit kopen

Bekijk hier alle sopraan blokfluiten van kunststof en hout

 • Keuze uit kunststof of hout
 • Duitse of Barok boring
 • Dubbele of enkel boring
 • Voor 23:00 besteld = morgen in huis

Alt blokfluit kopen

Wil je een alt blokfluit kopen? Naast de populaire sopraan blokfluit hebben we ook een overzicht van de alt blokfluiten gemaakt die je online kunt kopen. De alt blokfluit klinkt wat lager dan de sopraan blokfluit en is ook een prachtige blokfluit om mee te beginnen.

Alt blokfluit kopen

Alt blokfluit kopen

Bekijk hier alle alt blokfluiten van kunststof en hout

 • Keuze uit kunststof of hout
 • Duitse of Barok boring
 • Dubbele of enkele boring
 • Voor 23:00 besteld = morgen in huis

De verschillende technieken van blokfluitspelen

De blokfluit is een veelzijdig instrument dat in verschillende muziekstijlen kan worden gebruikt. Om goed blokfluit te kunnen spelen, is het belangrijk om de verschillende technieken van blokfluitspelen te beheersen.

Toonvorming

De basis van blokfluitspelen is de toonvorming. Een goede toonvorming is gelijkmatig, vol en zuiver. Om een goede toon te krijgen, is het belangrijk om de blokfluit goed te bespelen. Dit betekent dat de lippen goed op het mondstuk moeten worden geplaatst, en dat de ademdruk goed moet worden beheerst.

Breath support

Breath support is een belangrijke techniek voor het spelen van alle blaasinstrumenten. Het is de manier waarop je je adem gebruikt om de toon te laten klinken. Bij blokfluitspelen is het belangrijk om een constante ademstroom te hebben. Dit betekent dat je je ademhaling moet controleren en dat je niet te hard of te zacht moet blazen.

Fingering

Fingering is de techniek van het sluiten van de gaten op de blokfluit. Elk gat heeft een eigen noot. Door de gaten op de juiste manier te sluiten, kun je verschillende tonen spelen.

Intonation

Intonation is de techniek van het zuiver spelen van tonen. Bij blokfluitspelen is het belangrijk om de tonen goed te kunnen intoneren. Dit betekent dat je de tonen op de juiste hoogte moet kunnen spelen.

Tapping

Tapping is een techniek die wordt gebruikt om de toonhoogte van de blokfluit te veranderen. Door de tong tegen het gehemelte te tikken, kun je de toonhoogte iets verhogen.

Slurs

Slurs zijn glijtonen. Ze worden gespeeld door twee of meer tonen aan elkaar te koppelen. Om slurs goed te kunnen spelen, is het belangrijk om een goede ademtechniek te hebben.

Trillings

Trillings zijn snel herhaalde tonen. Ze worden gespeeld door de vingers snel op en neer te bewegen. Om trillings goed te kunnen spelen, is het belangrijk om een goede fingertechniek te hebben.

Techniekoefeningen

Om de verschillende technieken van blokfluitspelen te leren, is het belangrijk om regelmatig te oefenen. Er zijn veel verschillende techniekoefeningen die je kunt doen. Enkele voorbeelden zijn:

 • Toonladders
 • Arpeggio's
 • Etude's
 • Slurs
 • Trillings
Blokfluit spelen kinderen

De verschillende technieken van blokfluitspelen zijn essentieel voor het goed kunnen spelen van dit instrument. Door regelmatig te oefenen en de juiste techniekoefeningen te doen, kun je de verschillende technieken snel en goed leren.

Best beoordeelde blokfluiten

Best beoordeelde blokfluiten

De verschillende muziekstijlen van de blokfluit

De blokfluit is een veelzijdig instrument dat in verschillende muziekstijlen kan worden gebruikt. Enkele veelvoorkomende muziekstijlen zijn:

 • Barok
 • Renaissance
 • Volksmuziek
 • Jazz
 • Popmuziek

Om in een bepaalde muziekstijl te kunnen spelen, is het belangrijk om de specifieke technieken van die muziekstijl te leren.

 • Barok
  Barokmuziek

Barokmuziek is een muziekstijl die in de 17e en 18e eeuw werd gecomponeerd. De blokfluit was een belangrijk instrument in de barokperiode, en werd gebruikt om verschillende soorten muziek te spelen, waaronder solowerken, kamermuziek en orkestmuziek. Enkele bekende barokcomponisten die voor de blokfluit schreven zijn: Johann Sebastian Bach, Georg Friedrich Händel en Antonio Vivaldi.

 • Renaissance
  Renaissancemuziek

Renaissancemuziek is een muziekstijl die in de 15e en 16e eeuw werd gecomponeerd. De blokfluit was ook in de renaissanceperiode een belangrijk instrument, en werd gebruikt om verschillende soorten muziek te spelen, waaronder solowerken, kamermuziek en orkestmuziek. Enkele bekende renaissancecomponisten die voor de blokfluit schreven zijn: John Dowland, Thomas Morley en William Byrd.

 • Volksmuziek
  Volksmuziek

Volksmuziek is muziek die door het volk wordt gemaakt en gespeeld. De blokfluit wordt vaak gebruikt om volksmuziek te spelen, en is een populair instrument in veel landen over de hele wereld. Enkele bekende volksmuzieknummers die voor de blokfluit zijn bewerkt zijn: "Greensleeves", "Scarborough Fair" en "Oye Como Va".

 • Jazz
  Jazzmuziek

Jazz is een muziekstijl die in de 20e eeuw ontstond. De blokfluit wordt soms gebruikt in jazzmuziek, en wordt vaak gebruikt om een lichte en luchtige sound te creëren. Enkele bekende jazzcomponisten die voor de blokfluit schreven zijn: Herbie Mann, John Coltrane en Wayne Shorter.

 • Popmuziek
  Popmuziek

Popmuziek is een muziekstijl die in de 20e eeuw ontstond. De blokfluit wordt soms gebruikt in popmuziek, en wordt vaak gebruikt om een folky of traditioneel geluid te creëren. Enkele bekende popnummers die voor de blokfluit zijn bewerkt zijn: "Hallelujah" van Leonard Cohen en "The Rose" van Bette Midler.

Blokfluit spelen

Best beoordeelde blokfluiten

Best beoordeelde blokfluiten