De specialist in muziekinstrumenten
Home » Muziek software » Guitar Pro 8

Guitar Pro 8

Guitar Pro 8

Guitar Pro 8 software

Guitar Pro 8 is een softwaretool waarmee je bladmuziek en tablatuur voor de gitaar, bas of andere soorten snaarinstrumenten van 3 tot 10 snaren kan bewerken en afspelen. 

Guitar Pro 8 biedt een aantal functies die het een krachtig hulpmiddel maken voor het leren en spelen van muziek:

 • Tabbladen lezen: Guitar Pro 8 kan tabbladen van verschillende formaten openen, waaronder Guitar Pro, Power Tab, ASCII en meer.
 • Tabbladen schrijven: Guitar Pro 8 biedt een eenvoudige interface voor het maken van tabbladen. Je kunt noten, akkoorden, rests, tempo, maatsoort en meer invoeren.
 • Tabbladen bewerken: Guitar Pro 8 biedt een uitgebreide reeks bewerkingsfuncties waarmee je tabbladen kunt aanpassen. Je kunt noten verplaatsen, akkoorden wijzigen, tempo en maatsoort wijzigen en meer.
 • Audio playback: Guitar Pro 8 kan audio afspelen van tabbladen. Dit is een geweldige manier om je spel te oefenen of om nieuwe muziek te leren.

Enkele van de nieuwe functies in Guitar Pro 8:

 • Audio track: Je kunt nu een audiotrack aan je tabbladen toevoegen. Dit kan een opname van jezelf zijn, of een opname van een andere muzikant.
 • Visual metronome: De metronome in Guitar Pro 8 is nu visueel. Dit maakt het gemakkelijker om het tempo te volgen.
 • Customize tabs: Je kunt nu tabbladen aanpassen in meer detail. Je kunt bijvoorbeeld de kleur van de noten en akkoorden wijzigen, en je kunt je eigen afbeeldingen toevoegen aan de tabbladen.

Guitar Pro 8 is echt een krachtige tool die muzikanten van alle niveaus kan helpen om te leren en te spelen.

Guitar Pro 8

Guitar Pro 8

 • Direct downloaden en spelen
 • Windows + Mac versie
 • Licentie voor altijd
 • Laatste prijs € 69,95

Je kunt ook muzieknotatie voor andere instrumenten bewerken, zoals toetsenborden, drums, strijkers, blaasinstrumenten en percussie.

Guitar Pro 8 is een ideaal hulpmiddel om je speelniveau te verbeteren, liedjes te schrijven en meteen naar het arrangement te luisteren, of gitaar te spelen samen met goed klinkende achtergrondtracks.

Als je op zoek bent naar een tool die je gitaarspel naar een hoger niveau tilt of als je je eigen liedjes wilt componeren dan is Guitar Pro 8 hét juiste gereedschap.

Je zult niet alleen je eigen gitaarspel verbeteren, maar je zult je ook verder kunnen ontwikkelen als componist.

 • Schrijf muziek voor gitaar en voor elk ander instrument
 • Jam mee met transcripties
 • Leer liedjes en onderdelen met tools zoals de snelheidstrainer en looper

Je kunt Guitar Pro 8 gebruiken om transcripties te downloaden (in TAB en Standard Notation) van sites als ultimate-guitar.com

Guitar Pro 8 is beschikbaar voor Windows en macOS. Je kunt de iPhone- en Android-versie van Guitar Pro ook als zelfstandige app krijgen. Dit is niet inbegrepen bij dit softwarepakket van Guitar Pro 8.

Guitar Pro 8 overzicht in een video:

Eerste indruk na het opstarten van Guitar Pro 8

Wanneer je de software voor het eerst start, wordt je mogelijk overweldigd door alle knoppen en tabbladen. Het is echter heel gemakkelijk om eraan te wennen. Er zijn veel dingen die je kunt doen met Guitar Pro, naar onze mening is alles zo intuïtief mogelijk ingedeeld.

Guitar Pro 7 interface


De interface uitgesplitst

Het scherm is opgedeeld in verschillende hoofdgebieden:

Bovenaan heb je je belangrijkste bedieningselementen;

Guitar Pro 7 interface boven


Aan de linkerkant van de interface vind je alles wat je nodig hebt om een nummer te componeren. Dit is waar je interactie hebt met het muziekblad en de nootduur aanpast, gitaartechnieken toevoegt, enzovoort.

Guitar Pro 7 interface links

Guitar Pro interface links


Aan de andere kant van de interface heb je de Song and Track Inspector. Met dit paneel kun je de geschreven attributen van de song (titel, band, copyright info, etc.) aanpassen, evenals de tonale attributen van elke track (stemming, gitaartype veranderen, effectpedalen toevoegen, etc.)

Guitar Pro 7 interface rechts

Guitar Pro interface rechts


Onderaan vind je de tracks van het nummer. Hier zie je per instrument de beats in het ritme, kun je het volume aanpassen en zien wanneer het instrument wordt afgespeeld in het nummer. In ons overzichtsplaatje van de gehele interface zie je onderin ook de gitaarfrets en de pianotoetsen afgebeeld. Dit kun je ook selecteren voor de bas en drums indien gewenst.

Guitar Pro 7 interface onder 1

Guitar Pro interface onder

In het midden zie je uiteraard de muzieknotatie met daaronder de tabs. Deze kan je direct ter plekke aanpassen, knippen, plakken en verplaatsen.

Guitar Pro 7 interface midden

Guitar Pro interface midden

Tablatuur bewerken

De mooiste functie in Guitar Pro is het maken en bewerken van de muzieknotatie en tabs. Het is een multifunctioneel hulpmiddel om je instrument te leren bespelen en om je eigen muziek te schrijven. Je kunt direct in dit veld alles bewerken en aanpassen.

Elk type muzieknotatie is mogelijk en het bevat ook attributen die het de perfecte tool maken om je kennis van je gitaar te vergroten. Deze speciale eigenschappen zijn onder meer vingerzetting, bends, slaps, hammer-on's, enz. Je kunt al deze gitaartechnieken selecteren en gelijk afspelen om te horen hoe ze klinken.

Werkelijk elk type muziek kun je hiermee maken. De mogelijkheden zijn grenzeloos. Als songwriter kun je ook gemakkelijk je songteksten aan de nummers toevoegen. Het componeren van een muziekstuk wordt zo visueel gemaakt waarbij je alles onder controle hebt.

Een van de belangrijkste kenmerken van deze software is de mogelijkheid om akkoordendiagrammen rechtstreeks aan de partituur toe te voegen. Op deze manier kun je helpen en samenwerken met andere muzikanten.

Speed tools en looper

Je kunt het tempo van de track met grote precisie aanpassen in Guitar Pro.

Een functie die geweldig is voor het oefenen van een bepaald deel van een nummer, wordt progressieve snelheid genoemd. Je kunt een deel van een nummer kiezen, het zo instellen dat het bijvoorbeeld op 70% begint te spelen, en met elke loop verhoogt Guitar Pro de afspeelsnelheid tot je 100% bereikt.

Akkoord- en schaalhulpmiddelen

De hulpmiddelen voor het genereren van akkoorden en toonladders zijn niet alleen belangrijk voor beginners die akkoorden en toonladders leren, maar ook voor artiesten die liedjes componeren.

Met de akkoord-tool kun je een onbeperkt aantal voicings voor een bepaald akkoord genereren.

Exporteerfuncties Guitar Pro 8

Guitar Pro 8 heeft enorm veel functies voor het exporteren en delen van je muziekwerk.

Je kunt je compositie exporteren in een groot aantal verschillende bestandsextensies. Je het kunt exporteren als mp3, of zelfs als sommige van de andere soorten bestanden die de laatste jaren steeds populairder zijn geworden (zoals FLAC). De kwaliteit van jouw compositie zal er niet onder lijden als je deze naar deze of gene bestandsextensie exporteert.

De diverse audio exportfunctie die je kunt gebruiken in Guitar Pro 8 zijn:
- MP3
- WAV
- FLAC
- AIFF
- Ogg


En je kunt je compositie natuurlijk ook naar MIDI exporteren.

Voor degenen die op zoek zijn naar input van een andere medegitarist of iemand die muziek recenseert, kun je je creaties exporteren met behulp van MusicXML-bestanden.

Als je alleen uw tabbladen wilt exporteren, kun je dit doen met de meest gebruikte extensie voor documenten, PDF. Of je kunt ook de PNG-bestandsindeling gebruiken die het meest wordt gebruikt om afbeeldingen van hoge kwaliteit te delen.

Kortom, je kunt je muziek in alle mogelijke gangbare bestandformaten delen, opslaan of versturen.

Wat is er allemaal nieuw in Guitar Pro 8

Onderstaande video laat je een deel zien van wat er allemaal nieuw is in Guitar Pro 8:

Guitar Pro 8.1 is nu uit :

Geavanceerde Guitar Pro functies

Hoewel de meeste gebruikers de meer algemene functies van Guitar Pro zullen gebruiken, heeft de software zeer veel geavanceerde functies die gevorderde muzikanten en componisten kunnen gebruiken om hun werk te versnellen. Deze omvatten onder andere de compositiehulp via de barchecker en arrangeur, het gebruik van afwisselende stemmingen en de ondersteuning voor 3-10 snaarinstrumenten.

Guitar Pro 8

Guitar Pro 8

 • Direct downloaden en spelen
 • Windows + Mac versie
 • Licentie voor altijd
 • Laatste prijs € 69,95

Voor wie is Guitar Pro 8 bedoeld?

Dankzij het grote scala aan functies die in Guitar Pro zijn ingebouwd, kan de software worden gebruikt door gitaristen van alle niveaus.

Beginnende gitaristen zullen veel uit het programma halen, ik heb zelfs iemand ontmoet die uitsluitend gitaar leerde spelen via Guitar Pro.
De handigste functies van Guitar Pro voor beginners zijn:

- De muzikale weergave van hun favoriete liedjes.
- De mogelijkheid om het afspelen te vertragen, waardoor het leren van liedjes veel gemakkelijker wordt.
- De looper-functie, om een deel van een nummer te leren via herhaling.
- De akkoord- en toonladderbibliotheek is ook erg handig voor beginners die net begonnen zijn met de gitaartheorie.

Gevorderde musici kunnen goed gebruik maken van de geavanceerde componeerfuncties van Guitar Pro:

- Componeren van niet alleen gitaartracks, maar ook drums, piano, blaasinstrumenten, enz.
- Het programma helpt bij het maken van composities met de akkoord- en toonladdergenerator.
- Het controleert ook of elke maat de juiste duur heeft en laat je weten of er fouten zijn.

Muziekdocenten kunnen ook gebruik maken van de functies van Guitar Pro:

- Delen en exporteren van tabbladen naar afdrukbare PDF.
- Leer tegelijkertijd tabulatuur en standaardnotatie.
- Akkoorddiagrammen direct boven de tabulatuur.

In feite maakt het grote aantal functies in Guitar Pro het nuttig voor vrijwel iedereen die met muziek te maken heeft.

Guitar Pro gitarist

Waar kun je Guitar Pro tabulatuurbestanden downloaden?

Dankzij de enorme gemeenschap van Guitar Pro-gebruikers kun je een Guitar Pro-tabulatuurbestand vinden van vrijwel elk nummer dat ooit is geschreven.

Guitar Pro gebruikt de bestandsextensie .gp. Het kan ook Guitar Pro-bestanden van eerdere versies importeren, die de volgende extensies hadden: .gtp, .gp3, .gp4, .gp5, .gpx.
Je kunt ook gratis door de enorme tabulatuurdatabases op verschillende sites bladeren:

Ervaringen: 

Guitar Pro is geweldige software in vergelijking met andere muzieknotatie-software die er is. Het kost wat tijd om te leren, maar het is makkelijk te gebruiken als je het eenmaal onder de knie hebt. Er is een groot aantal geluiden en opties die deze software beter maken dan zijn concurrenten, maar je zult moeite moeten doen om de gebruikersinterface te leren kennen en geluiden te vinden die perfect bij jouw project passen.

Pluspunten +

Het motiveert me om aan mijn gitaarlessen te werken en het op papier zetten van mijn muziek. Het is heel gemakkelijk te leren en te gebruiken. De mogelijkheden zijn eindeloos. Dit is hele mooie software voor de beginner als wel de expert die zelf muziek wil schrijven, componeren en oefenen. Door de uitgebreide exportfuncties kun je dit allemaal mooi delen in welke vorm dan ook.

Minpunten - 

Soms is de gebruikersinterface een beetje verwarrend om mee om te gaan. Het kan moeilijk zijn om de juiste keuze of het juiste apparaat te vinden dat bij je nummer past.
Het kan even duren om de juiste geluiden te ontdekken; misschien wat langer dan bij sommige van de concurrenten. Ik vind dat het programma erg handig is voor het maken van muziek, maar de drumgeluiden en mixopties zijn ook enigszins beperkt. Al met al kan de interface een beetje verwarrend zijn om te leren, maar na verloop van tijd zal je erachter komen hoe het precies werkt en nummers maken die professioneel klinken.

Guitar Pro 8

Guitar Pro 8

 • Direct downloaden en spelen
 • Windows + Mac versie
 • Licentie voor altijd
 • Laatste prijs € 69,95

Guitar Pro 8 review video's

Onderstaande videos geven je een goed overzicht en een helder en eerlijk beeld van deze fantastische software.

Conclusie

Guitar Pro 8 is het type programma dat elke gitarist nuttig zou kunnen vinden. Of je nu liedjes wilt schrijven of liedjes van anderen wilt leren en oefenen, Guitar Pro is een van de beste tools die er zijn. Zelfs iets eenvoudigs als het kunnen loopen van secties en oefenen met de snelheidstrainer maakt dit naar mijn mening een must-buy!