De specialist in muziekinstrumenten
Home » Saxofoons » Saxofoon kopen

Saxofoon kopen

Saxofoon kopen

Op zoek naar een goede saxofoon? Lees dan snel verder.

In dit artikel leggen we je precies uit waar je op moet letten bij het kopen van een saxofoon. We stellen enkele goede saxofoons voor die je direct online kunt bestellen.

Best verkochte saxofoons

Best verkochte saxofoons

Waarom je een saxofoon wilt kopen

Een saxofoon heeft een zeer warme klank en is als blaasinstrument heel populair. Het is zowel een begeleidingsinstrument als een instrument waarmee je de melodie speelt in allerlei muziekgenres. Of je nu de lead wil nemen of onderdeel wil zijn van een Big Band; een saxofoon kopen doe je niet zomaar. Het is een instrument dat jarenlang meegaat. Het is belangrijk om dan een goede saxofoon te kopen die bij je past.

De anatomie van de saxofoon

De saxofoon is een blaasinstrument met een S-vormige buis voorzien van kleppen, een losse hals en een mondstuk. De S-vormige buis is smal bij de hals en loopt breed uit in de zogeheten beker. Dat is de versterker waar het geluid van de saxofoon uit komt. Het is geen koperinstrument, al zou je dat door de kleur wellicht denken.

Om geluid te krijgen uit je saxofoon heb je een riet op het mondstuk zitten. Door dit riet behoort de saxofoon tot de houtblazers. Wanneer je aanblaast gaat het riet trillen, waardoor het geluid ontstaat van de saxofoon. Door de kleppen met je vingers dicht te duwen, ontstaan de verschillende tonen. Een saxofoon heeft een bereik van een lage Bes tot en met een hoge Fis.

Soorten saxofoons

Er zijn meerdere soorten saxofoons die je in t algemeen ziet: De sopranino, sopraan saxofoon, de altsaxofoon, tenorsaxofoon en baritonsaxofoon. In de volksmond praten we vaak over sopraansax, altsax, tenorsax en baritonsax.

Soorten saxofoons

Het toonbereik van elk type saxofoon wordt lager naarmate de saxofoon groter, of eigenlijk technisch gezien, langer wordt. De lucht moet een langere afstand afleggen door de buis en daardoor klinkt de toon steeds lager. Het feit dat de grotere saxofoons gebogen zijn heeft puur te maken met de praktische handelbaarheid van het instrument. Als je een bariton saxofoon recht zou buigen dan heb je wel een buis van enkele meters. Heel onhandig dus en praktisch niet te gebruiken.

De kleppen op de saxofoon zorgen er voor dat de buislengte “korter” of “langer” wordt waardoor je diverse toonhoogtes hoort. De lucht kan immers eerder ontsnappen en hoeft niet de hele buis door te reizen. Als je alle kleppen van de saxofoon sluit, dan is de buis op zijn langst en dan heb je de laagst mogelijke toon die je kan produceren met die saxofoon.

Onderstaande video geeft een idee hoe de verschillende soorten saxofoons klinken. Misschien dat je daardoor ook beter je keuze kan maken omdat je een bepaald geluid van een type zelf heel erg mooi vindt.

Transponerend instrument

Wist je dat de saxofoon een transponerend instrument is? Dat houdt in dat de toonhoogte van de saxofoon afwijkt van bijvoorbeeld die van een gitaar of een piano. De toonhoogte verschilt ook weer per saxofoontype. Zo zijn er Bes en Es gestemde saxofoons. Bij een Bes gestemde saxofoon klinkt de Bes als een C op de piano, bij een Es gestemde saxofoon klinkt de Es als een C. Dat is iets om rekening mee te houden bij het kopen van een saxofoon wanneer je van plan bent om met iemand samen te spelen op een C-instrument.

De meest populaire saxofoontypen van de saxofoonfamilie (bestaande uit negen types) zijn de alt saxofoon (Es-instrument) en de tenor saxofoon (Bes-instrument).

Saxofoon kopen: wat heb je nodig

Een saxofoon kopen betekent dat je het instrument koopt. Daarnaast heb je nog verschillende toebehoren nodig om daadwerkelijk te kunnen spelen. Namelijk:

 • mondstuk
 • rieten
 • ligatuur (klem om het riet mee vast te zetten)
 • draagband of tuigje
 • draagkoffer

Kies je ervoor om een ‘kale’ saxofoon te kopen, dan ontvang je alleen de hals en de S-vormige buis.

Goede saxofoons kopen voor beginners

De meesten beginnen met het kopen van een alt saxofoon. Deze is wat kleiner en handzamer dan een tenor saxofoon. Je kan dan later altijd overstappen naar een tenor saxofoon. Maar direct met een tenor starten kan natuurlijk ook gewoon.

tenor Saxofoon kopen

Tenor Saxofoon

Voor beginners zijn er verschillende goede saxofoons te koop. Een saxofoon kopen is een investering, maar meestal doe je dit slechts één tot twee keer in je saxofoonleven. Het is mogelijk om een tweedehands saxofoon te kopen. Doe dit dan via een gerenommeerd verkooppunt, zoals een muziekwinkel of saxofoonspeciaalzaak. Zo weet je zeker dat de kleppen goed sluiten en dat er geen deuken of andere mankementen in de saxofoon zitten.

Weet je nog niet zeker of je een altsaxofoon gaat kopen, dan is huren met optie tot koop een goede oplossing. Er zijn verschillende (online) winkels waar dit een mogelijkheid is. Meestal koop je wel het mondstuk (uit hygiënisch oogpunt) en natuurlijk de rieten. De rest huur je.

Een echt beginnersmerk is de Yamaha saxofoon. De Yamaha blaast makkelijk aan, is zuiver en technisch redelijk goed. De klank is wat ‘kaal’ en minder warm dan bijvoorbeeld een Selmer of ander merk.

Best verkochte saxofoons

Best verkochte saxofoons

Klankkleur is belangrijk

Een saxofoon moet qua klankkleur bij je passen of passen bij de muziekstijl die je gaat beoefenen. De meeste saxofoons zijn zeer allround en passen zowel bij popmuziek als bij klassieke jazz. Het mondstuk kan de klankkleur mede bepalen. Wil je bij het kopen van een saxofoon de klank horen? Vraag dan of de eigenaar een stukje voorspeelt. Bij een saxofoon kopen via een webshop vind je soms audiobestanden om zo de klank te beluisteren.

Persoonlijke stijl

Het technische aspect van de saxofoon is heel belangrijk. Of je nu een tenor of alt saxofoon gaat kopen; technisch moet de saxofoon in orde zijn. Dat maakt het spelen erop alleen maar leuker.

Maar het oog wil natuurlijk ook wat. De standaard saxofoon is goudkleurig, maar er zijn saxofoons in andere kleuren verkrijgbaar. Zo maakt Buffet ook roodkoperen saxofoons en heeft P. Mauriat ongelakte – en dus matte – saxofoons in de collectie opgenomen. Selmer biedt voor de liefhebber zilverkleurige aan, zowel in een matte als in een glanzende finish. Maar je kan ook zilverkleurige saxofoons kopen met gouden toetsen en kleppen.

Tenor saxofoon kopen in koffer

En dan zijn er zelfs merken die de saxofoon uitvoeren in verschillende kleuren, zoals blauw, groen en multicolor. Als de techniek van deze saxofoons goed is, dan maakt het uiterlijk niet veel uit. Ga dus bij een saxofoon kopen altijd eerst af op de technische staat van het instrument en kijk daarna of er een kleurvariant is die bij je past.

Europese saxofoon kopen

De saxofoon is een uitvinding van de Belgische instrumentbouwer Adolphe Sax. In 1846 ontving hij in Frankrijk het patent op zijn collectie nieuwe instrumenten. De Europese saxofoon (ook wel Franse stijl genoemd) heeft een smalle beker. Een tenor of alt saxofoon kopen uit Europa, betekent dat je uitkomt bij merken als Selmer, Keilwerth en Borgani.

Het Franse Selmer is geschikt voor pop, jazz en klassiek en heeft een verfijnde klank. De Keilwerth uit Duitsland is een heeft een donker klankkarakter. Het uiterlijk van deze saxofoon past daar ook perfect bij. Borgani is een nieuwer Italiaans merk.

Aziatische saxofoon kopen

Wie een tenor of alt saxofoon gaat kopen, komt tegenwoordig al snel uit bij een Aziatisch merk. Deze saxofoons zijn goed geprijsd en goed van kwaliteit. Het eerder genoemde Yamaha bijvoorbeeld is een zeer fijne studeersaxofoon en ideaal voor beginners. Dat geldt ook voor de Yanagisawa, een ander Japans merk waarvan je met een gerust hart een saxofoon kan kopen om op te studeren.

In Taiwan worden steeds betere saxofoons gebouwd. Merken als P. Mauriat, Le Monde en Trevor James zijn Taiwanese saxofoons die niet onder doen voor een Europese of Amerikaanse saxofoon. Ga je een tenor of alt saxofoon kopen van deze merken, dan weet je dat je een fijn instrument in handen hebt.

Amerikaanse saxofoon kopen

Bij een tenor of alt saxofoon kopen van een Amerikaans merk is het goed om te kijken of de saxofoon volgens de Franse stijl is gebouwd. In Amerika worden naast de Franse stijl namelijk saxofoons gebouwd met een bredere beker. Hierdoor krijgt de saxofoon een andere klankkleur die niet altijd past bij de klank van de smallere bekers.

Daarnaast zien deze saxofoons er over het algemeen iets voller en robuuster uit. Hoewel Amerikaanse merken tegenwoordig minder zijn van kwaliteit, zijn gereviseerde klassiekers van Conn, Martin, King USA en Buescher nog altijd zeer gewild bij liefhebbers.

Goede beginners saxofoon kopen

De Stagg WS-AS215S Eb Altsaxofoon is een prima instrument voor iedereen die gaat beginnen met saxofoonlessen. Met deze altsax kun je zeker de eerste jaren goed studeren en kom je goed voor de dag bij fanfare, harmonie of bigband.

Deze saxofoon is voorzien van een blanke laklaag en wordt geleverd inclusief mondstuk en softcase. Om te beginnen met saxofoon spelen is dit de beste saxofoon waarmee je snel en doeltreffend de mooiste liedjes kunt spelen. Deze perfect afgewerkte saxofoon samen met de mooie klank geven je de beste start om een getalenteerde saxofonist te worden!

Met deze sax ben je helemaal klaar om te beginnen !

Stagg WS AS215S Eb altsaxofoon

Purcell SAX-AL alt saxofoon met koffer

Deze altsaxofoon is de beste keus om mee te beginnen. Een uitstekende saxofoon compleet met alle toebehoren, zodat je direct klaar bent voor je muzikale avontuur !

 • De beste keus om te starten
 • Compleet met mondstuk en draagriem
 • Inclusief beschermende koffer

Tips voor een tenor of alt saxofoon kopen

Zoals gezegd: een saxofoon kopen doe je slechts één tot twee keer in je leven. Een saxofoon is best een investering, vooral als je een tenor of alt saxofoon gaat kopen die past bij je persoonlijkheid, muziekstijl en die een tijdje meegaat. Het is mogelijk om een saxofoon te kopen via internet, maar het is vooral fijn om het instrument eerst eens vast te houden en aan te blazen.

Eerst even rondkijken in saxofoon- of muziekspeciaalzaken is daarom een aanrader. Daarna kun je altijd je favoriete saxofoon kopen via een goede webwinkel. Hoewel het uiterlijk ook belangrijk is, is de technische staat van een saxofoon het meest belangrijk. Ga dus eerst voor techniek en kijk dan of je een tenor of alt saxofoon kan kopen die bij je persoonlijke stijl past.

Best verkochte saxofoons

Best verkochte saxofoons

Het mondstuk

Veel saxofoons worden geleverd met een standaard mondstuk met ligatuur (klem) om het riet mee vast te zetten, dat geldt tevens voor een alt saxofoon. Dit is een prima mondstuk om mee te starten, maar een upgrade is snel gewenst. Er zijn echter veel verschillende mondstukken te koop die geschikt zijn voor diverse muziekstijlen. Daarnaast is jouw manier van aanblazen belangrijk bij de aanschaf van een mondstuk. Als je net begint met spelen, is het goed om hierover informatie in te winnen bij de saxofoondocent of in een saxofoonspeciaalzaak.

Mondstuk saxofoon

Saxofoon mondstukken

Deze prachtige mondstukken die je online kunt kopen zijn speciaal geschikt voor beginners, voor jazz en natuurlijk voor specifieke soorten saxofoons: tenor saxofoon, altsaxofoon en sopraan saxofoon.

 • Keus uit de beste soorten
 • Bekende kwaliteitsmerken
 • Vandoren, Yamaha, D’Addario Woodwinds, Roland
 • Voor beginners of Jazz klanken
 • Voor alle typen saxofoons verkrijgbaar

Diverse rieten

Riet tenor saxofoon kopen

Bij een saxofoon koop je tevens rieten. Rieten zijn er in diverse diktes en stijlen. Welk merk en welke dikte riet je kiest, is zeer persoonlijk en hangt ook af van je type mondstuk. Vaak start je bij het saxofoon kopen met een riet van 1½ tot 2. Dit blaast gemakkelijker aan, zodat de techniek aanleren voor het bespelen van je saxofoon een stuk eenvoudiger is. Om erachter te komen welk riet het beste bij je past, is het aan te raden om een paar losse rieten van verschillende merken aan te schaffen.

De prijs van een riet is laag, een riet kost slechts een paar euro. Vaak kun je setjes kopen van 3, 5 of 10 stuks wat de prijs per riet voordeliger maakt. Het is verstandig om te experimenteren met diverse diktes van het riet, om te zien welk riet het beste bevalt bij jouw manier van spelen. Een laag getal riet is dunner en een hoger getal riet is dikker. Je moet dus harder blazen bij een dikker riet om deze in een trillende beweging te krijgen met de lucht die je uitblaast.

Vandoren_traditional_alto_saxophone_rieten kopen

Saxofoon rieten kopen

Koop je saxofoon rieten online per setje, in diverse diktes.

 • Keus uit de beste soorten
 • Bekende kwaliteitsmerken
 • Vandoren, D’Addario Woodwinds
 • Diverse diktes verkrijgbaar
 • Per set van 5 of 10 stuks