De specialist in muziekinstrumenten
Home » Headsets » Studio koptelefoon

Studio koptelefoon

Studio koptelefoon

De beste studio koptelefoons

Op zoek naar een goede studio koptelefoon ? Zoek niet verder. Dit artikel helpt je met het maken van de juiste keuze voor een goede en professionele studio koptelefoon.

De best beoordeelde Studio Koptelefoons:

Beste beoordeelde studio koptelefoons

Hoe nuttig is een studio koptelefoon precies?

Voor het produceren en mixen van muziek kan er gebruik worden gemaakt van verschillende hulpmiddelen. Het beluisteren van de producties en de mixes die je aan het maken bent kan bijvoorbeeld gebeuren met een studio monitor of met een studio koptelefoon. Van beide opties zijn tegenwoordig op de markt heel wat verschillende mogelijkheden terug te vinden.

Wat maakt het gebruik van een studio koptelefoon nu echter precies zo interessant? We vertellen het je graag op deze pagina en maken bovendien ook meteen duidelijk welke absolute toppers voor jou het overwegen waard kunnen zijn!

Wat is een studio koptelefoon precies?

Voordat je over te gaat tot het kopen van een studio koptelefoon of een DJ koptelefoon is het belangrijk om te weten dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen twee verschillende types.

1) Closed back studio koptelefoon

In eerste instantie zijn er bijvoorbeeld de ‘closed back studio koptelefoons’. Het betreft hier koptelefoons die aan de buitenkant zijn afgesloten. Het feit dat ze de ruimte rond de oren volledig afsluiten zorgt er in de praktijk voor dat je de mogelijkheid hebt om goed het input level van een opnamespoor te meten.

Het gevolg hiervan is dat een audio engineer het geluid precies op die manier zal horen zoals ze wordt ingespeeld. Toch kiest lang niet iedereen voor een closed back studio koptelefoon. Het is namelijk zo dat de “isolatie” van dit type koptelefoon er voor zorgt dat het algemene beeld van de audio wat naar omlaag gaat. In bepaalde omstandigheden is het mede daarom interessanter om te kijken in de richting van de zogenaamde open back studio koptelefoons.

Het gebruik van een closed back koptelefoon is zeer aan te raden voor als je muziek aan het mixen bent met een DJ controller als bijvoorbeeld de Pioneer DDJ-400.

2) Open back studio koptelefoon

Ben je van plan om een instrument op te gaan nemen waarbij er geen microfoon aanwezig is zoals met name een keyboard? Of ga je aan een mix beginnen of werken? In dat geval lenen de open back studio koptelefoons zich daar wellicht net wat beter voor. In dit geval wordt namelijk de indruk gecreëerd dat het geluid vanuit de ruimte komt en niet zozeer vanuit de koptelefoon. Wil je dus met andere woorden kunnen rekenen op het best mogelijke resultaat voor wat je mixen betreft? Dan is het zeker de moeite waard om daarvoor over te gaan tot het kopen van een open back studio koptelefoon.

Open back en closed back studio koptelefoon

Samengevat:

Koptelefoons met open back zijn zo ontworpen dat de buitenkant van de oorbedekking op de een of andere manier geperforeerd is, meestal met horizontale uitsparingen. Koptelefoons met closed back hebben een stevige buitenkant zonder perforaties, zodat de schaal het hele oor effectief omsluit.

– Closed back studio koptelefoon: Voor opnemen tracks

– Open back studio koptelefoon: Voor mixen en masteren

Wat maakt de keuze voor een studio koptelefoon extra interessant?

Of je er nu in de praktijk voor kiest om de voorkeur te geven aan het gebruik van een studio koptelefoon of aan een studio monitor is in grote lijnen afhankelijk van je persoonlijke voorkeur, het budget dat voor handen is, etc. Het is echter belangrijk om er rekening mee te houden dat gebruikmaken van een studio monitor in plaats van een studio koptelefoon in de praktijk verschillende belangrijke extra aandachtspunten met zich meebrengt zoals:

1. De ruimte moet akoestisch geoptimaliseerd zijn;

2. Het is mogelijk dat met name de buren hinder zullen ondervinden van je producties;

3. Een studio monitor is globaal gezien (veel) duurder dan een studio koptelefoon;

In het bijzonder voor mensen die nog maar net beginnen met produceren en voor beginnende DJ’s wordt het omwille van bovenstaande redenen aangeraden om te beginnen met een kwalitatieve studio koptelefoon ofwel DJ hoofdtelefoon.

Wat is nu precies de beste studio koptelefoon?

Wat nu precies de beste studio koptelefoon is voor jou is in de praktijk zoals reeds duidelijk gemaakt altijd afhankelijk van verschillende factoren. Globaal gezien wordt er echter gesteld dat de beste studio hoofdtelefoon deze is welke over isolerende earpads beschikt die het omgevingsgeluid zoveel mogelijk buiten houdt.

Bovendien spreekt het voor zich dat er ook rekening moet worden gehouden met het comfort van jouw toekomstige studio of DJ koptelefoon. Zelfs na een paar uur intensief mixen dient deze namelijk nog altijd comfortabel aan te voelen.

Welke studio koptelefoon bestellen?

Bovenstaande brengt ons bij misschien wel de hamvraag van deze pagina. Welke studio koptelefoon dien je nu namelijk precies te bestellen? Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van verschillende zaken zoals:

1. De persoonlijke voorkeur waarover je beschikt;

2. Het budget dat je voor handen hebt;

3. Hetgeen waarvoor je de studio koptelefoon of DJ koptelefoon gaat gebruiken;

Bij het bekijken van het aanbod met studio koptelefoons op de markt zal je kunnen vaststellen dat deze aangekocht kunnen worden in de meest uiteenlopende prijsklassen. Een voordelige studio koptelefoon is bijvoorbeeld reeds verkrijgbaar vanaf minder dan 30 euro. Wil je echter een echt professioneel exemplaar in huis halen? In dat geval kan de prijs al snel oplopen tot een paar honderden euro’s.

Best beoordeelde studio koptelefoons

Beste beoordeelde studio koptelefoons

De beste studio koptelefoons

Wij hebben voor jou alvast een top-10 samengesteld van potentieel interessante studio koptelefoons.

Deze lijst van studio koptelefoons bestaat uit open back en closed back modellen en zijn direct online te bestellen.

Devine PRO 4000 over-ear koptelefoon

1) Devine Pro 4000 over-ear koptelefoon

Deze voordelige over-ear koptelefoon is niet alleen geschikt voor de veeleisende muziekliefhebber, maar ook voor hij (of zij) die zijn mix afluistert met behulp van een DJ-controller of een audio interface. Deze gewaardeerde en scherp geprijsde studio koptelefoon beschikt over een ergonomisch design en is uitgerust met 40 mm drivers die meer dan voldoende ruimte geven aan je muziek.

 • Closed back studio koptelefoon
 • Perfect voor DJ of producer
 • Merk: Devine
 • Laatste prijs: € 44,-
Samson SR850 studio koptelefoon

2) Samson SR850 studio hoofdtelefoon

Wanneer je zelf opnames maakt ben je je er ongetwijfeld van bewust dat jij volledig verantwoordelijk bent voor de geluidskwaliteit die wordt gerealiseerd. Een goede studio koptelefoon mag dan niet ontbreken en dat is deze Samson SR850 absoluut! Volgens menig aantal experts is dit de beste studio hoofdtelefoon voor wat het draagcomfort betreft.

Niet alleen de grote hoofdband, maar ook de flink uit de kluiten gewassen oorschelpen zijn daarvoor verantwoordelijk. Je draagt deze geweldige studio koptelefoon dan ook probleemloos vele uren achter elkaar zonder dat ze gaat vervelen.

 • Half open back studio koptelefoon
 • Perfect voor producer
 • Merk: Samson
 • Laatste prijs: € 45,-
Direct Sound Studio PLUS koptelefoon

3) Direct Sound Studio PLUS+ isolatie hoofdtelefoon

Ben je op zoek naar de beste studio hoofdtelefoon op de markt? Dan zou deze Direct Sound Studio PLUS+ isolatie hoofdtelefoon daar zomaar voor in aanmerking kunnen komen. Haar stevige prijskaartje wordt dan ook gerechtvaardigd door eigenschappen om duimen en vingers van af te likken.

Er wordt door deze studio hoofdtelefoon gebruik gemaakt van passieve ruisonderdrukking met een demping van ongeveer 34 dB. Dit gecombineerd met een neutraal en bijzonder strak geluid zorgt er voor dat deze studio koptelefoon uitstekend kan worden ingezet voor het mixen en masteren van audio. De gewatteerde en verstelbare hoofdband zorgt er bovendien ook nog eens voor dat je door gebruik te maken van deze hoofdtelefoon altijd bent verzekerd van een uitstekend draagcomfort.

 • Closed back studio koptelefoon
 • Perfect voor mixen en masteren
 • Merk: Direct Sound
 • Laatste prijs: € 218,-
Sennheiser HD 280 PRO koptelefoon

4) Sennheiser HD 280 PRO hoofdtelefoon

Eén van de meest gebruikte studio hoofdtelefoons op de markt is de zogenaamde Sennheiser HD 280 PRO. Deze studio hoofdtelefoon wordt niet alleen geprezen omwille van haar brede frequentiebereik, maar ook voor haar uitmuntende geluidsdichtheid.

Bovendien is van deze hoofdtelefoon eveneens bekend dat ze over een hoog draagcomfort beschikt en dat allemaal tegen een zeer toegankelijke kostprijs. Voor heel wat producers bestaat er maar weinig twijfel over dat dit één van de beste all-round studio hoofdtelefoons is op de markt.

 • Closed back studio koptelefoon
 • Perfect voor mixen en masteren
 • Merk: Sennheiser
 • Laatste prijs: € 92,-
Sennheiser HD 25 koptelefoon

5) Sennheiser HD 25 hoofdtelefoon

De Sennheiser HD 25 is een professionele DJ koptelefoon die je perfect kunt gebruiken voor monitoring, live recording en tijdens het optreden als DJ. Je kunt de oorkleppen eenvoudig draaien en zo met één oor luisteren.

Deze closed back studio koptelefoon is een uitstekende keuze voor een beginner en de ervaren DJ. Je krijgt voor deze leuke prijs een echt goede koptelefoon van een van de beste merken die er is. Succes verzekerd!

 • Closed back studio koptelefoon
 • Perfect voor monitoring en live optreden
 • Merk: Sennheiser
 • Laatste prijs: € 145,-
Devine PRO 5000 koptelefoon

6) Devine PRO 5000 studio hoofdtelefoon

De Devine PRO 5000 heeft extra grote oorkussens en 50mm drivers. Hierdoor hoor je de muziek in alle frequenties optimaal, van lage bassen tot zeer hoge tonen.

Het is een zeer comfortabel model met een mooie goed zittende hoofdband. Deze koptelefoon wordt met twee snoeren geleverd. Een recht snoer van 3 meter en een gekruld snoer van 1.5 meter. Beide kabels zijn voorzien van een 3.5 mm jack aansluiting en er wordt een losse 6.35 mm jack adapter meegeleverd.

 • Closed back studio koptelefoon
 • Perfect voor producer die hoge eisen stelt
 • Merk: Devine
 • Laatste prijs: € 99,-
Audio Technica ATH-M50x studio hoofdtelefoon

7) Audio Technica ATH-M50x studio hoofdtelefoon

De Audio Technica ATH-M50x is een stevige koptelefoon met draaibare oorschelpen. Hij is inklapbaar en wordt geleverd met maar liefst 3 verschillende kabels. Een krulsnoer tot 3 meter en een recht snoer van 1,2 en 3 meter.

Ontworpen voor het betere mixwerk en biedt een accurate, gebalanceerde frequentierespons.

 • Closed back studio koptelefoon
 • Perfect voor deejaying, uitzenden of livemuziek
 • Merk: Audio Technica
 • Laatste prijs: € 135,-
Sennheiser HD 650 studio koptelefoon

8) Sennheiser HD 650 versie 2019 open back studio hoofdtelefoon

Perfect symmetrisch afgestemde kwaliteits-koptelefoon van de allerbeste kwaliteit. Deze open back studio koptelefoon is wel het neusje van de zalm als het om geluidskwaliteit gaat. Perfect voor studiowerk en recording.

Zelfs het snoer gaat naar beide oorschelpen om de symmetrie en geluidskwaliteit tot in de puntjes perfect te maken. Niets is aan het toeval overgelaten in het ontwerp.

 • Open back studio koptelefoon
 • Perfect voor studio en recording werk
 • Merk: Sennheiser
 • Laatste prijs: € 379,-
Sony MDR 7506 koptelefoon

9) Sony MDR 7506 hoofdtelefoon

De Sony MDR 7506 is uitgerust met grote oorschelpen en sluiten alle omgevingsgeluid perfect af. Deze koptelefoon levert een zuiver en goed gebalanceerd geluid en is voorzien van heerlijk zachte oorkussentjes.

Het geluidsspectrum biedt een mooie hoeveelheid lage tonen maar niet teveel, en biedt veel en heldere hoge tonen.

Deze studio koptelefoon is erg comfortabel ook als deze langere tijd gedragen wordt.

 • Closed back studio koptelefoon
 • Perfect voor studio monitoring, voor DJ’s en voor thuisgebruik
 • Merk: Sony
 • Laatste prijs: € 108,-
Beyerdynamic DT 1990 Pro 250 Ohm

10) Beyerdynamic DT 1990 Pro 250 Ohm

De Beyerdynamic DT 1990 Pro is een open back koptelefoon met een zeer groot bereik van 5Hz tot 40KHz. De oorschelpen zijn bedekt met een zachte stof en bevatten traagschuim waardoor je bijna vergeet dat je deze koptelefoon draagt.

Wordt tevens geleverd met twee paar velour oorkussens met verschillende geluidskarakteristieken, twee kabels (3 meter recht en gekruld) en een premium hardcase.

 • Open back studio koptelefoon
 • Met reserve oorkussens en 2 kabels
 • Merk: Beyerdynamic
 • Laatste prijs: € 483,-

Best beoordeelde studio koptelefoons

Beste beoordeelde studio koptelefoons